<
>

Vier standvastige Super League-clubs mogelijk twee jaar niet in Europa

Pro Shots

De UEFA is klaar om zware disciplinaire straffen op te leggen aan de clubs die wilden deelnemen aan de Super League en nog steeds niet duidelijk afstand hebben genomen van het project, zo melden bronnen aan ESPN. Daardoor hangt Real Madrid, Barcelona, AC Milan en Juventus mogelijk een tweejarige uitsluiting van Europees voetbal boven het hoofd. Een tweejarige verbanning uit de Champions League en de Europa League is de maximale straf die de UEFA kan opleggen.

Zeven clubs binden in, vier clubs standvastig

De UEFA is de laatste 10 dagen in gesprek gegaan met de 12 clubs om tot een lagere straf te komen en een formele toezegging te krijgen dat de Super League er niet komt.

Woensdag zou er overeenstemming zijn bereikt met zeven clubs: Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United en Tottenham Hotspur. Ook zou een akkoord met Internazionale dichtbij zijn.

Maar Juventus, Real Madrid, Barcelona en AC Milan weigeren toe te geven en zouden wél zware straffen tegemoet kunnen zien vanwege het opzetten van een competitie zonder toestemming van de UEFA. De vier clubs denken echter sterk te staan omdat ze in de documenten die zijn aangeleverd de UEFA en FIFA gevraagd hebben om toestemming.

Als 9 van de 12 clubs ook formeel uit de Super League stappen dan zou het project automatisch worden gestopt. De UEFA hoopt dan ook nog meer clubs te overtuigen om zich om daarmee een juridische procedure af te wenden.

Straf per club

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin liet al weten dat alle clubs gestraft zouden worden maar dat per club wordt gekeken wat de straf zal zijn.

"Er is een duidelijk verschil tussen de Engelse clubs en de andere zes. De Engelsen gaven hun fout toe en trokken zich als eerste terug. Voor mij zijn er drie groepen: de zes Engelse clubs, de drie die zich daarna terugtrokken (Atlético, Milan en Inter) en de andere clubs die nog denken dat de aarde plat is en de Super League nog steeds bestaat (Juventus, Barcelona en Real Madrid. En er gaat een groot verschil tussen die drie groepen, maar iedereen zal verantwoordelijk worden gehouden."