<
>

Indrukwekkende docs op ESPN vanwege Dodenherdenking

Miep Smith ESPN

Het is 4 mei en dus zendt ESPN vanavond vier documentaires uit ter ere van de Nationale Dodenherdenking. Vlak na de twee minuten stilte om 20.00 uur begint de avond met ‘Feyenoord is voor iedereen’.

Feyenoord is voor iedereen, 20.03 uur op ESPN
Miep Smith is een trouwe Feyenoord-supporter. De Tweede Wereldoorlog voelt voor haar aan als de dag van gisteren en kwetsende spreekkoren snijden door haar ziel. Daarom vertelt ze een paar keer per jaar in De Kuip aan supporters over het verlies van haar Joodse familie. In deze indrukwekkende documentaire spreekt Miep uitgebreid over het verlies van haar Joodse vader, haar grote Feyenoord-liefde én gaat ze met twee Feyenoord-supporters de dialoog aan in Auschwitz.

Veteranen van Vitesse, 21.00 uur op ESPN
We volgen twee veteranen van de Slag om Arnhem. Elk jaar komen deze Airborne-gangers naar Oosterbeek en Arnhem voor de herdenking van de veldslag die 70 jaar geleden plaatsvond. Daarbij worden ze steevast uitgenodigd door de supportersvereniging van Vitesse om een wedstrijd van de geel-zwarten bij te wonen. Veteranen van Vitesse is het verhaal over de oorlog, Arnhem, vrijheid en voetbal.

De hongerwinter in Heerenveen, 22.00 uur op ESPN
Het is winter 1944 als de Tweede Wereldoorlog zijn dieptepunt bereikt. Door grote schaarste aan voedsel en brandstof lijdt een groot deel van de bevolking in met name het westen van Nederland honger. Als dat nieuws het noorden van het land bereikt, besluit VV Heerenveen hulp te bieden. Amsterdamse voetballertjes worden in Friesland gered van de hongerdood.

De Razziawedstrijd, 22.30 uur op ESPN
Het is 21 Mei 1944. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. Ondertussen wordt in Sneek de voetbalwedstrijd van het jaar gespeeld, Team Noord tegen Team West. Ondanks waarschuwingen van het verzet om niet te gaan, komen er toch duizenden mensen op de wedstrijd af. En dan gaat het mis, als tijdens de wedstrijd het sportpark wordt omsingeld door Duitse soldaten…