<
>

Van Beek scherpt met 8e eigen doelpunt negatief record aan

Sven van Beek had het twijfelachtige record van meeste eigen goals in de historie van de Eredivisie al op zijn naam staan. Maar de verdediger van sc Heerenveen deed daar zondagmiddag nog een schepje bovenop. In de wedstrijd tegen FC Twente (2-3) maakte hij zijn achtste eigen doelpunt. Hij speelde de bal terug op keeper Xavier Mous, die Erwin Mulder in de tweede helft had vervangen. Mous mistte de bal, waardoor de bal in het doel hobbelde.

De 27-jarige mandekker had het pijnlijke record sinds 17 februari 2019 al samen met voormalig Sparta Rotterdam- en VVV-Venlo-verdediger Marilia en Daan Schrijvers (oud-PSV, -NAC Breda en -DWS) in handen. Namens Feyenoord passeerde hij die middag op bezoek bij FC Groningen voor de zesde keer zijn keeper.

Vermeer slachtoffer

Eerder maakte hij namens de Rotterdamse club eigen doelpunten tegen ADO Den Haag, AZ, De Graafschap, Excelsior en sc Heerenveen. Opvallend: bij maar liefst vijf van zijn zes eigen doelpunten voor Feyenoord werd doelman Kenneth Vermeer gepasseerd.

Eerder dit jaar was Willem II-keeper Arijanet Muric het slachtoffer, toen Van Beek door Feyenoord op huurbasis uitkwam voor de Tilburgers. Zijn contract liep vervolgens af, waarna hij vertrok naar Friesland.

Doelpuntensaldo van -5

Saillant is dat Van Beek zelf pas drie maal in het goede goal schoot in de Eredivisie. Zijn laatste dateert al van vijf jaar geleden. Van Beek maakte er twee voor Feyenoord in het seizoen 2015/2016 en een in de jaargang 2014/2015.

Het doelpuntensaldo van Van Beek gaat daarmee richting een opvallende diepte: -5 (3 goals, 8 eigen goals). Daarmee heeft hij nog een negatief Eredivisie-record in handen. Roel Wiersma en Jo Walhout volgen.