<
>

UEFA boycot sociale media en protesteert mee tegen racisme

Pro Shots

De Europese voetbalbond UEFA sluit aan bij de actie van Engelse voetbalclubs om dit weekeinde de sociale media te boycotten als protest tegen onlineracisme en discriminatie. De bond legt zijn platforms stil van vrijdagmiddag tot en met maandagavond.

Clubs in de Premier League, Engelse Football League, Women's Super League en Women's Championship kondigden eerder aan dat zij komend weekeinde hun Facebook-, Twitter- en Instagram-accounts uitschakelen om zo te benadrukken dat de platforms meer moeten doen tegen de onlinemisdragingen. De voorbije maanden werden veel spelers - onder anderen Anthony Martial en Marcus Rashford - racistisch bejegend.

De Engelse rugbybond en wielerbond lieten al weten mee te doen met de boycot, de UEFA is de volgende die zich solidair toont. "Zowel op het veld als op sociale media zijn er misstanden geweest. Dit is onaanvaardbaar en moet gestopt worden, met de hulp van publieke en wetgevende autoriteiten en de sociale media-giganten", verklaarde voorzitter Aleksander Ceferin. "Een cultuur van haat straffeloos laten groeien is gevaarlijk, zeer gevaarlijk. Niet alleen voor het voetbal, maar voor de samenleving als geheel. We hebben genoeg van deze lafaards die zich verschuilen achter hun anonimiteit om hun schadelijke ideologieën te spuien."