<
>

Feyenoord zegt officieel 'ja' tegen haalbaarheidsstudie nieuwe Kuip

Feyenoord heeft officieel een akkoord gegeven voor de haalbaarheidsstudie voor de bouw van een nieuw stadion. Dat heeft de club laten op de website. De Rotterdammers geven aan dat de nieuwe Kuip hierdoor een stap dichterbij is. In het nieuwe stadion zou plaats zijn voor 63.076 toeschouwers.

In een haalbaarheidsstudie wordt gekeken naar de kosten en baten van een project en of het project dus haalbaar is of niet. De haalbaarheidsstudie toont volgens de club aan dat Feyenoord er in het eerste seizoen in het nieuwe stadion (2025-2026) ruim 7,5 miljoen euro op vooruit gaat en dan een bedrag van 25,4 miljoen euro ontvangt. Voor de club is dat een reden om akkoord te gaan met de businesscase.

Nog twee lichten moeten op groen
Met het akkoord is er volgens Feyenoord een belangrijke stap gezet richting daadwerkelijke realisatie van het nieuwe stadion, dat een belangrijk onderdeel vormt van de totale gebiedsontwikkeling Feyenoord City. De komende maanden wordt met vertrouwen doorgewerkt om ook de twee resterende lichten op groen te kunnen zetten.

Het gaat hierbij om de laatste 15% van de financiering en een akkoord over de bouwkosten. De verwachting is dat in het vierde kwartaal van 2021 de zogeheten financial close kan plaatsvinden, zodat in 2022 kan worden gestart met de bouwwerkzaamheden. Het nieuwe stadion gaat dan in 2025 open, zo meldt Feyenoord.

Gracht gaat weg
Joris van Dijk (commercieel directeur Feyenoord) en Jan van Merwijk (algemeen directeur Stadion Feijenoord) gingen in een toelichtingsvideo in op het akkoord. "Feyenoord haalt op dit moment uit de exploitatie van de onderdelen die naar het nieuwe stadion gaan zo'n 17,5 miljoen euro. Dat gaan we minimaal ook uit het nieuwe stadion halen. Een gegarandeerd bedrag. Maar er zit ook een weg omhoog in dat gaat richting de 25 miljoen euro. We zijn aan het kijken of we daar wat extra's uit kunnen halen", aldus Van Dijk.

"De voorzieningen worden met name beter voor de supporters", vult Van Merwijk aan. "De bereikbaarheid van de horeca en de toiletten. Het algehele comfort in het stadion. Je hebt wat meer ruimte om te bewegen. De nabijheid op het veld en de sfeer komen terug." Van Dijk: "Het stadion heeft een herkenbare kuipvorm, doorlopende tribunes, goede zichtlijnen en een tunnel met een klep. Dus dat is ook herkenbaar voor ons als supporters. En wat zelfs nog beter is dan in De Kuip is dat de gracht weg is."

"Het is een krachtig statement naar de toekomst toe. Een aanjager voor nieuwe groei en nieuwe gouden tijden", vindt Van Dijk.