<
>

Cambuur week na promotie ook officieel kampioen

Cambuur is kampioen van de Keuken Kampioen Divisie. Vorige week vierde Leeuwarden al het promotiefeest, maar nu is ook het volgende doel alweer bereikt. Cambuur won zelf in het AFAS Stadion met 4-2 van Jong AZ. En De Graafschap, de laatst overgebleven concurrent, kwam in de topper op de eigen Vijverberg, niet verder dan 2-2 tegen Almere City. Dus hoefde Eric Gudde, de directeur betaald voetbal van de KNVB, de schaal niet meer mee terug te nemen naar Zeist. Cambuurs cultspits van vroeger, Jan Bruin, mocht 'm overhandigen aan captain Erik Schouten.

Volendamse fenomeen

Precies 11 minuten en 43 seconden hield Jong AZ stand tegen de nieuwbakken Eredivisieploeg en kersvers kampioen uit Leeuwarden. Want precies op dat moment schoot Peer Koopmeiners een voorzet van Jarchinio Antonia achter zijn eigen doelman Mees Bakker. Daarna bleef het vissen voor Bakker. Vijf minuten later was ‘t het Volendamse fenomeen Robert Mühren die na een heerlijk 1-2’tje met Ragnar Oratmangoen de 0-2 binnenschoot. Alweer zijn 35ste van het seizoen. Hij loopt nog steeds meer dan 1 op 1.

Afstraffing

En weer vier minuten later bediende Antonia na een vlijmscherp counter Issa Kallon, die geen enkele moeite had om de pasklare voorzet in het doel te deponeren. Cambuur had de kater van het feestje vorige week dus prima verwerkt, 3-0 binnen 21 minuten. Een historische afstraffing hing in de lucht. Cambuur nam wel een beetje gas terug, maar kwam voor rust nog wel op 0-4. Nummer 4 Erik Schouten kopte uit een hoekschop, tot zijn eigen verbazing, zijn 4de van het seizoen binnen. Hij verlengde deze week zijn contract met een extra jaartje en gaat dus met Cambuur de Eredivisie in.

In de tweede helft gaf Yusuf Barasi de score voor Jong AZ een wat draaglijker aanzien. Hij scoorde 2 keer binnen 3 minuten. Verder liet Cambuur het niet komen. En dus is 't drie wedstrijden voor het einde van de competitie niet meer te achterhalen.

Went nooit

Cambuur-trainer Henk de Jong besefte het nog niet helemaal. "Het moet nog een beetje doordringen." De Jong had in het verleden ook al succes met Cambuur, dat na 5 jaar terugkeert op het hoogste niveau. "Kampioen worden went nooit", zei hij.