<
>

12 potentiële Eredivisie-mijlpaaltjes om in de gaten te houden

Raakt ESPN-analist Kenneth Perez zijn twijfelachtige record bijvoorbeeld kwijt? Blijft Steven Berghuis de beste? En is terriër Tommie nu een schoothondje? En waarom moeten we Sven van Beek en Christian Kum extra in de gaten houden? In de schaduw van de echte beslissingen in de Eredivisie: twaalf potentiële mijlpaaltjes.

1. Neemt Openda de wisselbokaal over van Perez?

Kenneth Perez is in bezit van een mal record. Hij is namelijk de meest gewisselde speler in de geschiedenis van de Eredivisie. Daar kun je allerlei theorieën op loslaten: hij moet koste wat het kost heel blijven, hij heeft geen conditie. Of hij is zo waardeloos, je hebt al snel spijt dat je ‘m hebt opgesteld, of iets daartussenin. Met het kampioensjaar van FC Twente als uitschieter.

Het bord van de vierde man werd bij wijze van spreken in Zeist al geprogrammeerd. Een standaardgrapje in scheidsrechtersland: “Je moet naar Twente? Uit: nummer 10, vul maar vast in op ’t formulier, haha.” Zoiets. Steve McClaren haalde onze analist 27 keer naar de kant! Een seizoensrecord. Maar wisselkoning Perez staat op het punt onttroond te worden door kroonprins Loïs Openda van Vitesse, die al 25 keer eerder mocht gaan douchen.

2. Wijndal en Itakura mannen van staal

Van de vaste wissels naar de mannen van staal is een kleine stap. Zes spelers hebben dit seizoen nog geen minuut gemist. Vier daarvan zijn keepers. Joël Drommel, Sergio Padt, Erwin Mulder en Kostas Lamprou. De heren tussen de palen tellen we voor het gemak maar niet mee.

Dan hebben we nog een ratrace over tussen twee veldspelers. Wie blijft het langste staan: Owen Wijndal van AZ of Ko Itakura van FC Groningen?

Je zou zeggen Wijndal. Die moet wel bijna van graniet zijn. De linksback van AZ speelde niet alleen 29 Eredivisiewedstrijden, maar ook nog eens 8 Europese duels van begin tot eind. Bovendien mocht hij vanaf de seizoensstart nog zes interlands bijschrijven. Maar hij staat op scherp! Misschien is Itakura dan wel de favoriet voor de man-van-staal-award.

3. Nicht so Schöne

De nakende landstitel voor Ajax kan wel eens een historische worden: het kan namelijk de eerste ooit worden zonder ook maar één doelpunt uit een directe vrije trap. Ajax vervolmaakte zijn verdediging door de ‘muurligger’ in de armen te sluiten, maar mist bij ’t nemen een echte specialist.

Ajax mocht op Willem II na het vaakst aanleggen, maar zonder succes. En ’t is structureel. Ook vorig seizoen leverde zestien pogingen niets op. Maar toen werd niemand kampioen. De laatste keer dat Ajax scoorde uit een directe vrije trap: 19 mei 2019, niet toevallig de laatste wedstrijd van Lasse Schöne in Amsterdamse dienst.

4. Top 3 vol in de MVP-race

In het klassementje goals en assists opgeteld is Steven Berghuis voorlopig de beste. De drie traditionele topclubs hebben allemaal een kandidaat voor Most Valuable Player, Georgios Giakoumakis staat daar een beetje onhandig tussen. De doelpuntenmachine van VVV gaf per ongeluk 1 assist...

5. Van Giakoumagisch, naar Giakotragisch

Het heldenepos van Giakoumakis begint trouwens trekjes van een Griekse tragedie te vertonen. Hij heeft al een tijdje geleden het stokoude clubrecord van Hans Sleven geëvenaard, die scoorde in ook 24 keer in 1958/59. Maar hij heeft ’t nog steeds niet aangescherpt. En gaat dat wel lukken?

Onder de nieuwe trainer Jos Luhukay staat ie al drie wedstrijden droog! En nu is ie ook nog geschorst. Hij heeft dus nog maar 4 kansen. En wordt Giakouakis dan de eerste topscorer die degradeert met zijn club? Dat moeten we afwachten. Dat zijn superseizoen sowieso een recordje oplevert, is zo goed als zeker. Een topscorer eindigde met zijn ploeg nooit lager dan elfde. En elfde: daar kan VVV alleen maar van dromen…

6. Slachtoffer Tannane onderweg naar record

Oussama Tannane kicks ass dit seizoen. Maar Tannane’s ass wordt ook vaak gekicked.

Al bijna honderd(!!) keer werd een tegenstander teruggefloten na een overtreding op Vitesse’s regisseur (die andere blikvanger Vitesse, Riechedly Bazoer, staat tweede op het lijstje met 75). Tannane gaat gemiddeld vier tot vijf keer per wedstrijd ongewild naar het gras.

Hij ligt op koers voor het seizoensrecord van het ‘grootste slachtoffer’ van de laatste 10 jaar (sinds ’t wordt bijgehouden): Mark Diemers, die in dienst van Fortuna in 2018/’19 121 overtredingen mee kreeg.

7. In actie voor foute doel

Sven van Beek zorgde een paar jaar geleden voor een merkwaardige statistiek. Hij was de speler die het meest scoorde tegen Kenneth Vermeer. Inderdaad, toen zijn ploeggenoot bij Feyenoord. Vijf keer, allemaal eigen goals.

In totaal staat Van Beek op zes en dat is het record in de Eredivisie. Alleen moet hij ’t nog delen met oud-Spartaan Marilia en de legendarische Daan Schrijvers (oud NAC, DWS en PSV en bovendien oud-aanvoerder van Oranje). Nu Van Beek weer wekelijks speelt bij Willem II zou ’t zomaar kunnen dat hij ’t record alleen in handen krijgt.

8. Verzamelaar uit Venlo

Zoiets geldt ook voor Christian Kum. De verdediger van VVV jaagt in sneltreinvaart om alleenheerser te worden in het tabelletje rode kaarten pakken. Kum is dit seizoen al twee keer weggestuurd en heeft de toppers in het klassement achterhaald. De verzamelaar uit Venlo heeft er nu net als Gregoor van Dijk en Joey van den Berg 7 binnen. Als ie er nog ééntje pakt, heeft Christian Kum voor eeuwig zijn plekje in de voetbalgeschiedenis te pakken, of Nick Viergever (zes) moet nog een eindsprint inzetten…

9. Fanschede

FC Twente mist het publiek, al was het alleen maar vanwege de bieropbrengsten (het publiek in Enschede drinkt het stevigst van het land). Of het daar aan ligt? In de Grolsch Veste kan Twente in ieder geval niet meer winnen. Nu al tien wedstrijden op rij. Het record van de Tukkers staat op elf en dateert uit het seizoen dat Twente degradeerde. Tegen Utrecht kan een evenaring worden voorkomen. Als dat fout gaat krijgt uitgerekend buurman Heracles de kans om FC Twente een nieuw dieptepunt aan te smeren, een natte droom voor de hardcore Heraclied.

10. Tommie is rustahg

Spartaan Tom Beugelsdijk heeft dit seizoen nog maar drie gele kaarten gekregen. Dat is de kleinste collectie uit zijn Eredivisiecarrière (altijd minimaal vier).

De Hagenees is het toonbeeld van een echte winnaar, gaat voorop in de strijd en geeft altijd alles. En toch kreeg Tommie geen rood en maakte hij maar 19 overtredingen (normaal minimaal 20)! Als-ie niet meer wordt teruggefloten en geen kaart meer pakt mag er toch wel een eervolle Fair Play vermelding richting Het Kasteel.

11. Een echte Goossens

De prijs voor ’t mooiste statistische plaatje is voor John Goossens. De speler van ADO deed al in twintig wedstrijden mee en kwam overal weleens aan de bal, nou, bijna overal. Als je voor al die balcontacten een stipje zet blijft er een vlekje over. Daar waar het moet gebeuren, de zestien meter van de tegenstander.

12. Clubmember?

Ajax kreeg, samen met AZ de meeste penalty’s mee: 11. Zeven daarvan waren voor de vaste nemer, Dusan ‘pussy’ Tadic (weet u nog wel). Hij miste in de Eredivisie nog niet. Hij maakte de helft van zijn 14 doelpunten dus vanaf de stip. Tadic heeft nu in de Eredivisie 95 keer gescoord en staat dus op de drempel van de ‘buitenlandse club van 100’.

Hallvar Thoresen is met 152 goals uit zicht. Maar ook onze analist Perez wist - tussen alle wissels door - nog 105 doelpunten te maken. Romário (98), Nikos Machlas (98) en Jari Litmanen (96) haalden ’t net niet.