<
>

Oranjevrouwen op Olympische Spelen tegen Brazilië, China en Zambia

De Oranjevrouwen weten wie de tegenstanders zijn over drie maanden op de Olympische Spelen in Japan. De ploeg van Sarina Wiegman neemt het op tegen Brazilië, China en Zambia, zo werd duidelijk bij de loting woensdag.

Brazilië is op de huidige wereldranglijst de nummer 7, China staat op de 14e plek en Zambia is de nummer 104. De nummers 1 en 2 van alle drie de groepen gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers 3.

Bondscoach Wiegman kan goed leven met de loting. "Het is uitdagend. Het zijn hele verschillende tegenstanders van verschillende continenten met verschillende spelopvattingen. We kunnen aan de bak. Het begon al een beetje te leven, maar nu de loting geweest is helemaal."

Brazilië is de sterkste tegenstander voor Nederland. Vorig jaar maart speelde beide landen bij een oefentoernooi gelijk. "Brazilië is een hartstikke goede ploeg, met veel talent, vaardigheid en snelheid. Ze hebben ook veel ervaren speelsters. Gaan zij het nog maken of niet? De jongere speelsters moeten het daar langzaamaan gaan overnemen", aldus Wiegman.

Nederland en China troffen elkaar in het verleden al vaker, met wisselend succes voor Oranje. Zambia is vrij onbekend. "Het zal vergelijkbaar zijn met Kameroen", verwacht Wiegman. "Onvoorspelbaar en atletisch."

De Oranjevrouwen debuteren in Japan op het olympische voetbaltoernooi. De 'Leeuwinnen', winnaar van het laatste EK en nummer 2 van het WK, zijn net als gastland Japan en wereldkampioen de Verenigde Staten groepshoofd.

Het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi is van 21 juli tot en met 6 augustus. Het gloednieuwe Olympic Stadium in Tokio is de locatie van de finale. Hier vindt ook de openings- en sluitingsceremonie plaats. Naast Tokio wordt er ook gevoetbald in Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama en Yokohama.

Volledige loting:
Groep L
Japan
Canada
Groot-Brittannië
Chili

Groep F
China
Brazilië
Zambia
Nederland

Groep G
Zweden
Vernigde Staten
Australië
Nieuw-Zeeland