<
>

KNVB-voorzitter Spee opvolger Van Praag bij UEFA-bestuur

Pro Shots

Het Nederlandse voetbal blijft vertegenwoordigd in het hoofdbestuur van de Europese voetbalbond UEFA. KNVB-voorzitter Just Spee kreeg op het congres van de UEFA in de Zwitserse stad Montreux genoeg stemmen om toe te treden tot het uitvoerend comité.

Spee neemt de plek over van Michael van Praag, zijn voorganger bij de KNVB die na drie termijnen van vier jaar uit het UEFA-bestuur verdwijnt.

Van Praag blijft actief

De 56-jarige Haarlemmer Spee volgde Van Praag eind 2019 op als voorzitter van de KNVB. Van Praag (73) bleef wel actief in het uitvoerend comité van de UEFA.

Op het 45e congres van de Europese federatie waren negen kandidaten voor de acht beschikbare plaatsen in het bestuur. Alleen de Belg Mehdi Bayat haalde het niet ten opzichte van de Pool Zbigniew Boniek, de Rus Alexander Dyukov, de Engelsman David Gill, de Italiaanse Gabriele Gravina, de Duitse Rainer Koch, de Zweedse Karl-Erik Nilsson en de Turk Servet Yardımcı.

Super League

Spee weet dat hij als nieuw gekozen lid van het hoofdbestuur van de Europese voetbalbond UEFA direct aan de slag moet met een lastig dossier. De aangekondigde oprichting van de Super League, een nieuwe competitie voor een select aantal topclubs, zorgt voor paniek en chaos in het Europese voetbal. "Het is een moeilijk dossier, een revolutionair idee waarop een zeer groot deel van het Europese voetbal nu niet zit te wachten", zei de voorzitter van de KNVB.

"De KNVB, en daarmee het Nederlandse voetbal, houdt zijn geluid in het uitvoerend comité van de UEFA", aldus Spee. "We bewijzen ons voetbal een grote dienst door op de hoogste niveaus mee te praten, juist over het voetbal. Dat wordt benadrukt in de actualiteit, als je het initiatief van Super League bestudeert. Ons Nederlands voetbal verdient een stem in de UEFA en dat zijn de andere leden gelukkig met ons eens."