<
>

Oranjevrouwen groepshoofd bij loting Olympische Spelen

ANP Foto

De Nederlandse vrouwen zijn groepshoofd op de Olympische Spelen. Bij de loting volgende week woensdag (21 april) in Zürich zit de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman in pot 1, samen met gastland Japan en wereldkampioen de Verenigde Staten. De potindeling is gemaakt op basis van de wereldranglijst, waarop Nederland de derde plek inneemt achter de VS en Duitsland, dat zich niet heeft geplaatst voor het olympische voetbaltoernooi.

Pot 2 bestaat uit Zweden, Groot-Brittannië en Brazilië, in pot 3 zitten Canada, Australië en China. Nieuw-Zeeland, Chili en Zambia vormen pot 4. Bij de loting worden de twaalf landen verdeeld over drie groepen van vier. De nummers 1 en 2 van iedere groep gaan naar de kwartfinales, samen met de twee beste nummers 3. Het voetbaltoernooi wordt verspreid over Japan gespeeld in zes steden: Tokio, Sapporo, Miyagi, Kashima, Saitama en Yokohama.

Oranje verzekerde zich bij het WK van 2019 van de eerste deelname aan de Spelen. De vrouwen van Wiegman haalden als Europees kampioen in Frankrijk de finale, waarin de Amerikaanse ploeg te sterk was (0-2).

Derde plaats op wereldranglijst

Er was meer goed nieuws voor de Oranje Leeuwinnen. Ze hebben namelijk hun hoogste positie ooit op de wereldranglijst geëvenaard. De regerend kampioen van Europa klom op de ranglijst van april naar de derde plaats, achter de Verenigde Staten en Duitsland. Oranje boekte in de afgelopen interlandperiode wisselende resultaten.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman verloor vorige week in Marbella de oefeninterland tegen Spanje met 1-0. De 'Leeuwinnen' waren dinsdag in Nijmegen wel veel te sterk voor Australië: 5-0. De Australische vrouwen zakten op de wereldranglijst van plek zeven naar negen. Oranje passeerde Frankrijk, dat derde stond.

Na het bereiken van de finale op het WK 2019 stonden de Nederlandse voetbalsters al een tijdje op de derde plaats. Begin vorig jaar zakten ze naar plek vier.