<
>

Ajax uitgeschakeld in Europa League na frustrerend duel met Roma

Brian Brobbey Pro Shots

Ajax is er donderdagavond niet in geslaagd om de halve finales van de Europa League te bereiken. AS Roma had in eigen huis genoeg aan een 1-1 gelijkspel na een eerdere 1-2 zege in Amsterdam.

Trainer Erik ten Hag koos ervoor om zijn opstelling in vergelijking met het vorige duel met AS Roma op niet teveel plekken te wijzigen. Sean Klaiber verving de geschorste Devyne Rensch op de rechtsbackpositie. Maarten Stekelenburg was weer fit en keerde terug onder de lat tegen zijn oude werkgever. Dat ging ten koste van Kjell Scherpen, die in het heenduel een cruciale fout maakte bij de gelijkmaker van AS Roma.

Na acht minuten werd Stekelenburg al gepasseerd, maar de doelman kwam met de schrik vrij. Scheidsrechter Anthony Taylor keurde het doelpunt van Jordan Veretout namelijk terecht af wegens buitenspel. Niet veel later stichtte Ajax aan de andere kant ook gevaar. Davy Klaassen kreeg een goede kans om de Amsterdammers op voorsprong te brengen. Na geklungel van doelman Pau López kon Antony profiteren en de Braziliaan legde de bal uitstekend af op Klaassen. Het schot van de middenvelder werd echter geblokt.

Ajax kende een goede openingsfase, maar kreeg ook te maken met een tegenvaller. Klaiber, die de kans kreeg om zich te bewijzen tegen AS Roma, moest zich met een blessure laten vervangen door Perr Schuurs. Jurriën Timber ging daarom rechtsback spelen. Ook zonder Klaiber had Ajax het betere van het spel tegen een slordig AS Roma, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Ondanks 74% balbezit van Ajax in de eerste helft gingen de twee ploegen rusten bij een 0-0 stand.

Supersub Brobbey
Met Brian Brobbey als invaller voor Antony zocht Ajax in de tweede helft direct de aanval. De supersub, die in eerdere Europa League-duels ook al zijn waarde had bewezen, had slechts vier minuten nodig voor een doelpunt. De aanvaller werd met een prachtige pass van Perr Schuurs de diepte ingestuurd. Doelman Lopez kwam te laat en Brobbey kon vervolgens simpel voor de 0-1 zorgen. Ajax zette door en dacht niet veel later via Dusan Tadic op 0-2 te komen. De aanvoerder rondde de bal rustig af uit de rebound van een schot van Brobbey. Even daarvoor was echter een overtreding gemaakt door Nicolás Tagliafico, dus na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd.

AS Roma deed deze wedstrijd niet veel meer dan verdedigen en liet Ajax aan de bal. Uit het niets kwamen de Italianen echter toch langszij. Met het nodige fortuin kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Edin Dzeko. Voor de spits was het vervolgens een koud kunstje om de bal achter Stekelenburg te werken. Met het inbrengen van Mohammed Kudus, Oussama Idrissi en Lassina Traoré probeerde Ten Hag nog wat te forceren in de slotfase, maar dat had niet het gewenste effect.

AS Roma hield stand en plaatste zich zo voor de halve finales van de Europa League. Daarin treffen de Italianen Manchester United.