<
>

Cambuur heeft promotie voor het grijpen na bewogen jaar: "Je had er een film over kunnen maken"

Een jaar na de door het coronavirus onderbroken titelcampagne van SC Cambuur ligt de club opnieuw op koers voor rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. Voor het tweede jaar op rij lijkt de club uit Leeuwarden als nummer 1 de Keuken Kampioen Divisie af te sluiten. Met dat verschil dat er nu wél een ticket voor de Eredivisie ligt te wachten.

Morgen kan het, officieus, al zover zijn als er wordt gewonnen van Helmond Sport. Twijfels zijn er niet meer bij topscorer Robert Mühren, man-in-vorm Ragnar Oratmangoen en trainer Henk de Jong.

'Het gaat gebeuren'

"Het moet heel raar lopen wil het niet gaan lukken", aldus De Jong. "Het gaat lukken. Het gaat gebeuren en ik hoop direct. Dan heb je ook nog dingen om voor te spelen. We willen eerste worden, we willen de periodetitel winnen. Elke prijs die je kan winnen, moet je proberen te pakken."

De hoofdprijs, de titel en promotie naar de Eredivisie ging vorig seizoen aan de neus van Cambuur voorbij na een beslissing van de KNVB. Een jaar na dato kan de Cambuur-trainer daar ook de zonnige kant van inzien. "Ik hoop dat we volgend jaar in volle stadions spelen. Anders hadden we nu het hele (Eredivisie-)seizoen in lege stadions gespeeld. Wij hebben de twaalfde man nodig en die hadden we anders gemist. Je ziet het aan FC Emmen, die missen ook hun supporters. Dat hadden wij anders ook gehad."

"Nu het zo gaat lopen is het nog specialer om te promoveren, na die klap van vorig jaar. Eigenlijk had je er wel een film over kunnen maken", vervolgt De Jong. In die film is de volgende scène het thuisduel met Helmond Sport. Voor De Jong een weerzien met oude bekende Willy Boessen. "Een leuke ploeg met een goede trainer. Wij zaten samen op cursus 37 jaar terug in Zeist. Foppe de Haan was onze leraar."

Het is niet alleen een leuk weerzien tussen De Jong en Boessen, maar ook de eerste kans om promotie veilig te stellen. De Jong: "Ik hoop dat we winnen want dan is promotie voor mij gehaald. Almere, De Graafschap en NAC halen nooit meer 40 goals in, dus dan is het voor mij officieel."

Promotiefeest

Dat het leeft in Leeuwarden, weet topscorer Robert Mühren (32 goals) al langer, maar de laatste weken is de Eredivisie-koorts zeker merkbaar bij de Cambuur-supporters. "Bij Almere-uit stonden al 1.000 supporters ons op te wachten en dat wordt week voor week meer. Nu is het zaak om dat te verzilveren."

Ondanks dat Cambuur morgen slechts officieus promotie kan veiligstellen, weet Mühren dat de buit dan al binnen is. "Ik denk dat we qua doelsaldo zo'n marge hebben dat we morgen bij winst wel kunnen zeggen dat we er zijn."

En dat zal reden voor Cambuur-fans zijn voor een feestje. Henk de Jong denkt dat de supporters daar ook in coronatijd goed mee om kunnen gaan. "Je kan het niet tegenhouden, dus je kan het beter op een nette manier begeleiden, dan gaat het hartstikke goedkomen met onze supporters. We moeten op Leeuwarden passen en op Cambuur, dan beginnen met een schone lei in de Eredivisie."

Man-in-vorm gaat voor 'unieke prestatie'

Ragnar Oratmangoen is de man-in-vorm van Cambuur van de laatste weken. De creatieveling maakte vijf goals in de laatste twee duels en verraste zichzelf met zijn scoringsdrift. "Normaal gesproken ben ik eigenlijk niet zo van het scoren, maar de laatste wedstrijden weet ik makkelijk te scoren. Na mijn blessure had ik als doel om meer richting goal te spelen en meer te scoren, dat werpt nu zijn vruchten af."

Mede door de doelpuntenregen van Oratmangoen ligt Cambuur op koers om een unieke prestatie te leveren. Voor het tweede jaar op rij kan de club uit Leeuwarden de competitie als nummer 1 beëindigen. "Volgens mij is dat nog nooit eerder gebeurd, omdat je normaal gesproken naar de Eredivisie gaat. Ik denk dat het heel knap is als we dat nog een keer kunnen doen en daar moeten we vol voor gaan", aldus Oratmangoen.

SC Cambuur - Helmond Sport zie je vrijdag om 20.00 uur LIVE op ESPN2