<
>

'Slapende Reus' Cambuur droomt van stabiliteit in de Eredivisie

Na vijf seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie is SC Cambuur terug op het hoogste niveau. De pijn rondom de gemiste promotie van vorig jaar, bleek dit seizoen misschien wel de grootste kracht van Cambuur. Met de komst van het nieuwe stadion droomt Cambuur ervan om een stabiele club in de Eredivisie te worden.

Het is vrijdag 24 april 2020 als Cambuur, dat elf punten voorstaat op de nummer 3 van de Keuken Kampioen Divisie, van de KNVB krijgt te horen dat het níét promoveert. Trainer Henk de Jong noemt het ‘de grootste schande in de Nederlandse sport ooit’ en haalt daarmee flink uit naar de voetbalbond, die een maand eerder de profcompetities vanwege corona moest stopzetten. "Ik sta nog steeds 100% achter die uitspraak", zegt De Jong 51 weken later. "De manier waarop het allemaal gegaan is, verdient niet de schoonheidsprijs. "

Pure horror
De KNVB had beloofd op basis van sportieve gronden keuzes te maken met het oog op het seizoen 2020-21. Databureaus rekenden uit dat promotie voor 99,5% zeker was voor Cambuur. "Die dag in april is nog altijd één van de slechtste dagen uit mijn leven", zegt financieel directeur Gerald van den Belt. "Het was pure horror. Dat klinkt zwaar, maar het was die dag echt krankzinnig. Alles leek vorig jaar goed te vallen voor ons. Het was iedere week een feest met volle tribunes. De promotie van dit jaar, verzacht die pijn eerlijk gezegd niet. Het voelt nog altijd als een onrechtvaardige beslissing. "

Cambuur vecht de beslissing nog aan in de rechtbank, samen met De Graafschap, maar is kansloos. De Jong zet dan de knop om met de technische staf. "We hebben toen gezegd: we moeten het nu ook accepteren. Het is nu klaar", zegt de Jong. "Revanchegevoelens hadden we niet. Gelukkig maar, want dat is veel te geforceerd."

De supporters van Cambuur - de uitspraak is overigens Cám-buur en niet Cam-búúr -, laten zich in deze tijd flink gelden. Met een stickeractie wordt de clubkas met maar liefst 45.000 euro gespekt. De juridische kosten van de rechtszaak worden daarmee gedekt. "Je kunt zeggen dat de fans ook hun steentje hebben bijgedragen aan het succes", vertelt Van den Belt. "Het overschot is in de exploitatie gegaan van dit jaar."

Opluchting
Cambuur begint na het onafgemaakte maar ook succesvolle seizoen 2019-20 als favoriet aan het seizoen. En dat is even wennen, omdat de selectie nu ineens om moet gaan met de druk. Een week na de monsterscore tegen MVV (1-7) begin september, verliest Cambuur tegen Go Ahead (0-2) en speelt het teleurstellend gelijk bij TOP Oss (2-2). "Op een gegeven moment was de schwung er wel even uit, moet ik eerlijk zeggen. Maar na het gelijkspel tegen Oss is het vanaf dat moment steeds beter gegaan."

De Jong sprak tegenover aanvoerder Erik Schouten al zijn vertrouwen uit. "We moeten zorgen dat we eind november bovenaan staan. Als dat lukt, gaan we het redden." Financieel directeur Van den Belt noemt de promotie vooral een opluchting na een 'bestuurlijk en sportief gezien' moeilijk jaar. Trainer Henk de Jong roemt vooral de spelers en zijn technische staf. Cambuur speelt al twee jaar lang verzorgd en aanvallend voetbal en is moeilijk af te stoppen. "Onze aanval begint achterin en onze verdediging begint voorin", legt De Jong uit.

Veel aandacht gaat uit naar topscorer Robert Mühren, die eruit springt met 34 goals en 10 assists.

Maar uit de cijfers van OPTA blijkt ook dat het centrale duo van Cambuur, Calvin Mac-Intosch en Erik Schouten, enorm belangrijk is. Zij hebben van de hele competitie de meest progessieve 'carries' per wedstrijd, minimaal vijf meter inschuiven richting het vijandelijke doel.

Ook Mees Hoedemakers is enorm belangrijk als allround middenvelder. "Als de Eredivisie-clubs goed hebben gekeken, kan het niet anders dat Mees op hun radar staat. Maar let ook eens op Mühren die verdedigend enorm veel arbeid verricht. Hij loopt als spits soms wel 12 kilometer per wedstrijd. Ongekend."

Totale team
De 56-jarige De Jong zag dat zijn trouwe assistent en vriend Sandor van der Heide in september noodgedwongen moest stoppen vanwege een burn-out. "Dat was echt enorm sneu, vooral voor Sandor zelf. Hij moet goed op zichzelf passen. Toen hij in februari even terugkeerde, bleek dat achteraf gezien helaas te vroeg." Assistenten Pascal Bosschaart en Martijn Barto hebben een stapje harder gelopen. "Ook Nicky Boonstra (performance coach, red) is zeer talentvol. Ik heb echt een Eredivisie-waardige staf."

Uiteindelijk viel alles op zijn plek bij Cambuur, dat nog in de race is om het beste doelsaldo van een KKD-ploeg ooit, te behalen. "Ik vind het mooi als ik spelers echt beter zie worden", vertelt De Jong. "Neem Robert Maulun hoe hij zich verdedigend heeft ontwikkeld. Of Alex Bangura die als aanvaller uit de jeugd van Feyenoord kwam, en nu geweldig speelt als linksback."

De Jong wil ook de credits geven aan de spelers die het seizoen begonnen als wissel. "We hebben de selectie vrijwel intact gelaten. Dat was vooraf wel een gokje, want hebben sommige spelers nog zin in nóg een seizoen op de bank? De trainer doelt op de langdurige blessures van Issa Kallon, Jamie Jacobs en Robert Maulun. Hierdoor kregen Giovanni Korte, Mitchell Paulissen, Michael Breij en Ragnar Oratmangoen allemaal de kans om zich te bewijzen. "Dat hebben ze gewoon perfect gedaan Iedereen heeft zijn waarde gehad in deze promotie."

Nieuw stadion in zomer 2023
Cambuur wil een stabiele club in de Eredivisie worden. In 2017 werden de plannen voor het nieuwe stadion, dat overigens nog geen naam heeft, al gepresenteerd. Maar in het seizoen 2023-24 wil de club dan eindelijk op een andere locatie spelen. "Ik heb vertrouwen in de toekomst." zegt Van den Belt. "Leeuwarden is een voetbalstad en de potentie is er."

Anders dan in Rotterdam bij Feyenoord, is de achterban van Cambuur het wel eens met de komst van het nieuwe stadion. "Soms moet je durven veranderen om jezelf te blijven. Dat was ook onze boodschap richting de fans", vertelt de financieel directeur.

Over een paar maanden hoopt Cambuur weer een stap dichterbij het nieuwe stadion te zijn, dat plaats heeft voor 15.000 toeschouwers. In juni worden de plannen bij de gemeenteraad ingediend. "Ik ben er 95% zeker van dat het stadion komt. Door alle betrokken partijen (supermarkt, school, gemeente, WTC, red.) is het een ingewikkeld dossier geworden."

Machtsgreep
Van den Belt was tussen 2009 en 2015 algemeen directeur van Cambuur en keerde na één seizoen FC Twente in de zomer van 2016 terug als financieel directeur. In september kreeg hij geluiden dat erevoorzitter Ype Smid terug zou keren. Eind november was het zelfs even spannend, toen het stichtingsbestuur Smid als voorzitter naar voren schoof. "Dat was natuurlijk een hele vervelende situatie. Daar had ik geen zin in. Het ging goed met Cambuur, zowel sportief als financieel. Waarom zou je dan de club in de brand willen steken?"

Zowel Henk de Jong, algemeen directeur Ard de Graaf en technisch manager Foeke Booy schaarden zich achter Van den Belt, die twijfelde om te stoppen. Maar uiteindelijk is het stichtingsbestuur opgestapt. "Het is natuurlijk een smet op dit mooie jaar. Het is extra pijnlijk dat dit binnen de club is gebeurd", blikt Van den Belt terug.

Promotiekoning De Jong
Henk de Jong heeft nog een contract tot medio 2022, maar als het aan het bestuur ligt, wordt dat contract snel opengebroken. "De kans is groot dat ik blijf", zegt De Jong, die na 2013 en 2020 voor de derde keer als eerste kan eindigen met Cambuur. Er is geen enkele trainer in de Keuken Kampioen Divisie die drie keer met dezelfde club als eerste eindigde toen de competitie werd stilgezet of uitgespeeld. Bovendien promoveerde De Jong in 2018 nog via de play-offs met De Graafschap.

Van den Belt: "Henk is een atypische trainer. Hij wordt bijna altijd kampioen en hij is als trainer echt onderschat. Cambuur heeft met hem meer dan een trainer in huis. Hij geeft de club kleur en lijkt soms net een ambassadeur."

PEC en Heracles als voorbeeld
Cambuur zal het spelersbudget komend seizoen opschalen van zo’n twee miljoen euro naar 2,5-3 miljoen euro. Toch blijft Van den Belt realistisch: "We blijven een kleine jongen met ons budget. We hopen dat we ons de komende twee jaar kunnen handhaven." De Jong: "Het zal de komende jaren aanpoten worden in de Eredivisie. Je gaat straks drie of vier wedstrijden achter elkaar verliezen. Dan het zaak om rustig te blijven, zoals FC Emmen dat keurig doet." Toch is de trainer ambititeus. "We hopen op de lange termijn een middenmoter te worden in de Eredivisie. Neem daarbij Heracles Almelo en PEC Zwolle als voorbeeld."

De 'Slapende Reus' uit Leeuwarden is ontwaakt. In ieder geval voor één seizoen speelt Cambuur weer in de Eredivisie. Daar waar men in de hoofdstad van Friesland denkt te horen.