<
>

Bekerwinst Ajax gunstig voor PSV, AZ en Feyenoord

Pro Shots

Nu de strijd om de TOTO KNVB Beker gestreden is, wordt er ook meer duidelijk over de verdeling van de Europese tickets aan het eind van dit Eredivisie-seizoen.

Landskampioen Ajax zorgt ervoor dat het Europa League-ticket van de bekerwinnaar naar de nummer 3 van de Eredivisie gaat. Het ticket voor de derde voorronde van de Europa Conference League gaat naar plek 4. De play-offs gaan dan tussen de nummers 5 tot en met 8. Daarin wordt gestreden om een plek in de tweede kwalificatieronde van de nieuwe Europa Conference League.

De wijzigingen in de verdeling van de Europese tickets wordt veroorzaakt door de nieuwe Europa Conference League en het inkrimpen van de Europa League (van 48 teams naar 32 teams). Waar de bekerwinnaar eerder een rechtstreeks ticket voor de Europa League kreeg, ligt dat nu anders.

De club die als derde eindigt is in alle scenario's tot aan de winterstop verzekerd van deelname aan Europees voetbal. De verliezers van de play-offs van de Europa League nemen immers deel aan het hoofdtoernooi van de Conference League.

Play-offs voor plaats 5 t/m 8

Bekerfinalist Vitesse zeker van een plek in de top 7 en dus mag ook de nummer acht van de Eredivisie meedoen aan de play-offs om Europees voetbal.

De strijd om plek acht belooft spannend te worden. Huidige nummer 8 Heracles Almelo strijdt met Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard, sc Heerenveen en FC Twente om het laatste play-offticket.

Verdeling

Zo worden - virtueel - de Europese tickets verdeeld op basis van de ranglijst in de Eredivisie:

• De nummer 1, Ajax, gaat rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League.

• De nummer 2, momenteel PSV, plaatst zich voor de tweede voorronde van de Champions League. Dat betekent dat er drie clubs uitgeschakeld moeten worden, wil de Nederlandse club zich kwalificeren voor de groepsfase. .

• De nummer 3, momenteel AZ, plaatst zich voor de play-offs van de Europa League. De nummer 4 krijgt dan een ticket voor de derde voorronde van de Europa Conference League.

• De nummer 4, momenteel Vitesse, plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa Conference League. Dat betekent dat er twee clubs uitgeschakeld moeten worden, wil de Nederlandse club zich kwalificeren voor de groepsfase.

• De winnaar van de play-offs om Europees voetbal (nummers 5 t/m 8) plaatst zich voor de tweede voorronde van Europa Conference League. Dat betekent dat er drie clubs uitgeschakeld moeten worden, wil deze Nederlandse club zich kwalificeren voor de groepsfase.