<
>

Roma deelt enorme dreun uit aan Ajax na misser Tadic en blunder Scherpen

Dusan Tadic faalt vanaf elf meter. Pro Shots

Ajax heeft van AS Roma een enorme dreun gekregen in de kwartfinale van de Europa League. Davy Klaassen bracht de Amsterdammers in de Johan Cruijff ArenA nog op voorsprong, maar na een blunder van doelman Kjell Scherpen kwamen de Italianen weer langszij. In de slotfase maakte Roger Ibanez het Amsterdamse drama compleet: 1-2.

Ajax begon met Scherpen onder de lat tegen de Italianen. Maarten Stekelenburg, die hoogstwaarschijnlijk nog een seizoen bijtekent, was niet op tijd fit en kon dus niet in actie komen tegen zijn oude werkgever. Scherpen maakte afgelopen zondag tegen Heerenveen al zijn debuut in de Eredivisie, donderdag maakte hij zijn eerste minuten op het Europese toneel.

De boomlange doelman liet zich na vijftien minuten gelijk gelden. Op een goed schot van Bryan Cristante tikte Scherpen de bal met een mooie duik uit de hoek. Ajax had het lastig in de beginfase waarin AS Roma soms brutaal het initiatief nam. De Italianen kregen een handjevol kansen, maar het lukte ze niet om Scherpen te passeren.

Chef openingsgoal
Klaassen brak na 38 minuten uit het niets de wedstrijd open. De middenvelder, die patent heeft op de openingsgoal, kon de bal oppikken na verwarring in de defensie van AS Roma. Na een goede één-twee met Dusan Tadic, die niet zelfzuchtig was, schoof Klaassen de bal vervolgens keurig in het doel. Het was alweer zijn achtste openingsdoelpunt voor Ajax dit seizoen. Niet veel later had Antony voor 2-0 kunnen zorgen, maar de Braziliaan vond doelman Pau López op zijn pad.

Blunder Scherpen
Ajax kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Het resulteerde al snel in een strafschop, toen Tadic in het strafschopgebied werd neergelegd. De aanvoerder ging zelf achter de bal staan om het buitenkansje te benutten, maar zijn slechte inzet door het midden werd simpel gestopt door López.

Een paar minuten later ging de bal er aan de andere kant wel in. Lorenzo Pellegrini maakte uit een vrije trap de 1-1 na een enorme blunder van de ongelukkige Scherpen.

Ajax ging na de tegentreffer nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Invaller Bryan Brobbey moest de 2-1 maken, maar oog in oog met López wist de normaal zo koelbloedige spits de kans niet af te maken. Ook Antony was even later dicht bij een doelpunt, maar zijn hakje werd gekeerd door de doelman van AS Roma.

Ondanks dat Ajax beter was kregen de Amsterdammers in de slotfase geheel tegen de verhouding in een mokerslag te verwerken. Ibanez schoot de bal ongenadig hard achter Scherpen en bezorgde de Italianen op deze manier een zeer fortuinlijke zege.

Ajax wist tegen Roma opnieuw niet af te rekenen met de Italiaanse vloek. De Amsterdammers wonnen op eigen bodem al achttien jaar niet van een club uit Italië. Het betekende tevens de eerste nederlaag voor Ajax na 24 ongeslagen wedstrijden op rij. Atalanta was op 9 december de laatste ploeg die van Ajax won.

Volgende week speelt Ajax de return in Rome (aftrap 21.00 uur).