<
>

Ajax wacht al achttien jaar op thuiszege tegen Italianen

Pro Shots

AS Roma stipte het daags voor de wedstrijd nog eens fijntjes aan. 'Ajax heeft in thuiswedstrijden sinds het seizoen 2002/2003 niet meer van een Italiaanse ploeg gewonnen', schreven de Romeinen op hun site. De laatste formatie uit Italië waar Ajax voor eigen publiek van won? Inderdaad, dat is de tegenstander van vandaag.

Met schitterende namen als Cafu, Walter Samuel, Francesco Totti en Gabriel Batistuta (nota bene als invaller) verscheen Roma eind 2002 in de Arena. Op 10 december 2002 om precies te zijn. Het was de tweede groepsfase van de Champions League, destijds het tussenstation tussen de ‘gewone’ poulefase en de kwartfinales.

Om even een tijdsbeeld te schetsen: Jan-Peter Balkenende was nog premier, het tweede deel van Lord of the Rings trok volle bioscoopzalen en Bassie en Adriaan waren net gestopt met optreden. Lang geleden dus. Op die, ongetwijfeld koude, decemberavond zegevierde Ajax met 2-1. Zlatan Ibrahimovic – die nog gewoon bij zijn achternaam werd aangesproken – en Jari Litmanen (ook al als invaller) scoorden voor Ajax. Batistuta, twee jaar eerder overgenomen van Fiorentina, redde vlak voor tijd de eer voor de geel-roden. Of, zoals dat zo veel mooier klinkt in het Italiaans: I Giallorossi.

Daarna werd het stiller in de Arena wanneer er Italianen op bezoek kwamen. Tien duels volgden na Roma-thuis. Zes keer werd er gelijkgespeeld, viermaal verloren. Natuurlijk, het waren niet de minsten die een bezoek brachten aan Amsterdam. Vier keer was het Milan, driemaal Juventus. Verder Inter, Fiorentina en – heel recent – Atalanta. Altijd was het een zogeheten close call. Spannend tot in de laatste minuut. Nooit was het verschil groter dan één doelpunt. En maar één keertje vielen er meer dan drie goals (2-2 tegen Inter, late gelijkmaker Julio Ricardo Cruz).

Verloren thuisduel niet altijd fataal

Laten we het niet erger maken dan het is. Een beetje nuance is wel op z’n plek. Want die niet-gewonnen wedstrijden tegen Italianen, die waren niet altijd killing. Neem bijvoorbeeld het tweeluik tegen Juventus, waar na een (ook al knap) gelijkspel een onvergetelijke overwinning in Turijn volgde. Of de 1-1 tegen Fiorentina, die dankzij een eerdere uitzege genoeg bleek voor de volgende ronde.

Maar goed, die laatste thuisoverwinning op Roma, die is dus al een tijdje geleden. En toch is er een speler die de huidige selectie daarover kan bijpraten. Hoe dat was, toen aan het eind van 2002. Hoe Totti, Batigol en ook Vincenzo Montella werden ontmanteld. Er was namelijk een speler bij, die nu nog steeds meedraait. Beter gezegd: weer meedraait. Die door een speling van het lot en een schorsing weer onder de lat kwam te staan. Ja, achter zijn naam staat nog een vraagteken. Of hij fit is, we weten het nog niet. Maar Maarten Stekelenburg kan zijn teamgenoten in ieder geval vertellen hoe je in Amsterdam van Italianen wint.