<
>

KNVB hoopt op meer dan 12.000 toeschouwers tijdens EK-wedstrijden

Gijs de Jong, toernooidirecteur van de EK-duels in Amsterdam, laat aan ESPN weten dat er misschien nog meer mogelijk is rondom de EK-wedstrijden. "Ik denk dat 12.000 toeschouwers op dit moment een realistisch aantal is als je kijkt naar de situatie waar we nu in zitten", aldus De Jong. "We gebruiken ongeveer een kwart van het stadion - Johan Cruijff ArenA - waarbij we bijna de volledige anderhalve meter intact kunnen houden. We zijn nu aan het kijken of we op basis van de Fieldlab-experimenten een stap verder kunnen gaan. Ik ben altijd optimistisch en hoopvol. Nu ook. Het is mooi dat deze garantie gegeven wordt - 12.000 toeschouwers - maar we moeten nu gaan voorspellen hoe de situatie over twee maanden zal zijn."

Wijzer door testen

Zaken als het vaccineren, het goede weer en de sneltests zorgen voor een positief vooruitzicht. De Jong: "De eerste ervaring met het sneltesten in de ArenA was heel erg goed. We haalden er aan de voorkant meer mensen uit die positief getest werden dan dat er aan de achterkant uitkwamen. Dat zijn hele bruikbare gegevens waarmee je hopelijk kunt laten zien dat het risico van zo'n evenement niet zo groot is als dat ze nu denken."

Procedure

Om binnen te komen bij zo'n wedstrijd is een kaartje natuurlijk noodzakelijk. Daarnaast moeten toeschouwers ook een testbewijs laten zien. In het stadion mogen de fans wel 'gewoon' juichen. "Het is alleen de vraag of je daarbij een mondkapje draagt", voegt De Jong toe. "Wij vinden het ook vervelend dat mensen zich bij zo'n toernooi aan zulke regels moeten houden. Aan de andere kant zitten we nog in een lockdown met een avondklok. We willen naar een situatie waabij alles open en vrij is, maar in die tussenliggende periode horen maatregelen als het testen en een mondkapje er waarschijnlijk wel bij. Ik vrees dat we dat niet mooier kunnen maken."

Reisbeperking

Het reizen kan voor sommige mensen lastig zijn. "We hebben twee tegenstanders van buiten de EU, buiten Schengen. Namelijk Noord-Macedonië en Oekraïne. Voor die groep zal het lastiger zijn dan voor de Oostenrijkers. De mensen zijn zelf verantwoordelijk om zich aan de reisbeperkingen te houden die er dan zijn."

Geen nieuwe kaarten, wel teruggeefrondes

Nieuwe kaarten zijn niet beschikbaar. "Die had je al lang geleden moeten kopen", laat De Jong weten. Er zijn inmiddels al twee teruggeefrondes geweest waarbij fans hun kaartje konden inruilen voor het betaalde geld. "Daardoor zitten we niet meer op 50.000 verkochte kaarten, maar op zo'n 45.000. Er komt weer een teruggeefronde, want in Noord-Macedonië en Oekraïne zullen nu wel mensen zitten die denken dat het ze nooit lukt om bij de wedstrijd te zijn."

De teruggegeven kaarten zorgen er niet voor dat er nieuwe kaarten beschikbaar worden gesteld. Zo zegt De Jong: "Mensen die nu nog een kaartje gaan zoeken zullen we moeten teleurstellen."