<
>

Laatste weekend april publiek bij wedstrijden

Pro Shots

Aan het einde van deze maand keert het publiek tijdelijk terug in de voetbalstadions. De dertigste speelronde in de Eredivisie, van 23 tot en met 25 april, maakt deel uit van een grootschalige pilot van de overheid om met gebruik van toegangstesten de samenleving weer te openen.

Zo mogen bij de wedstrijd Ajax - AZ, op zondag 25 april in Amsterdam, 7500 supporters de Johan Cruijff ArenA in. Bij Feyenoord - Vitesse zijn die dag 6500 fans welkom in De Kuip. Een week eerder vindt in het Rotterdamse stadion de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse plaats, zonder publiek. Beide clubs mogen hun eigen stadions wel openstellen om daar supporters op grote schermen naar de finale te laten kijken. In Arnhem zijn 3000 fans welkom, in Amsterdam 5000.

De laatste wedstrijd met publiek in het Nederlandse betaald voetbal was die tussen N.E.C. en De Graafschap en Almere City en SC Cambuur. Ook dat waren twee wedstrijden waarbij het ging om een proef.

Realistisch om te eindigen zoals het begon

"We onderhouden intensief contact met het kabinet over de terugkeer van het publiek in de stadions en alle kansen en mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. "Na de Fieldlab-experimenten bij drie wedstrijden is dit een hele mooie, nieuwe stap: voor het eerst hebben we tijdens een speelronde bij alle wedstrijden toeschouwers op de tribune. Het nieuwe wettelijk kader voor sneltesten moet in mei actief worden. Met nog een aantal spannende speelrondes te gaan, is het realistisch dat dit seizoen eindigt zoals we het is begonnen: met supporters in de stadions die de spelers aanmoedigen."

De voetbalfans die naar binnen mogen, moeten binnen 24 uur voor de wedstrijd een coronatest ondergaan in een teststraat. Wie een negatieve uitslag heeft, kan die aan de stadionpoort laten zien via de CoronaCheck-app en mag naar binnen. De toeschouwers moeten zich op de tribunes houden aan de verplichte onderlinge 1,5 meter afstand.

In de eerste weken van het seizoen mochten de betaaldvoetbalclubs ook een beperkt aantal toeschouwers ontvangen, maar eind september besloot het kabinet vanwege de verslechterende coronasituatie in Nederland om dat te verbieden. In februari werd in het kader van de Fieldlab-experimenten bij twee duels uit de Keuken Kampioen Divisie getest met publiek in het stadion. Dat gebeurde afgelopen maand ook bij de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland, waarbij 5000 fans welkom waren in de ArenA.

Reactie clubs

Voetbalclubs zijn "blij verrast" met de boodschap dat ze aan het einde van april, na bijna zeven maanden zonder publiek, weer toeschouwers mogen ontvangen in hun stadions. Sommige clubs voelen zich wel overvallen door de boodschap en krijgen veel vragen van fans waar ze nu geen antwoord op hebben, met name over de verdeling van de beperkt beschikbare plaatsen.

"Het is goed nieuws, maar we zijn echt totaal verrast", zegt commercieel directeur Frans Janssen van PSV, dat op 24 april in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen 4000 fans mag ontvangen. Het is volgens de KNVB aan de clubs om de beschikbare plaatsen te verdelen. Janssen: "Naast het feit dat we in principe blij zijn, roept dit natuurlijk vooral heel veel vragen op. Bij onze fans, maar zeker ook bij ons. We gaan nu in overleg met de betrokken instanties en zullen dan communiceren hoe we met deze situatie omgaan."

Ajax mag op 25 april bij de thuiswedstrijd tegen AZ, waarin de club kampioen kan worden, 7500 mensen ontvangen in de Johan Cruijff ArenA. "Aan de ene kant zijn we blij dat er perspectief is voor ons en voor onze fans", zegt een woordvoerder van Ajax. "Maar we werden erg verrast met de berichtgeving en hebben vragen over de voorwaarden die gesteld worden."

FC Twente laat schriftelijk weten: "Heel blij met toelating van (beperkt) publiek. Hebben steeds gezegd dat we er klaar voor zijn. Hebben we aan begin vh seizoen ook laten zien. Komende dagen hopen we de verdere informatie met voorwaarden te ontvangen. Wat ons betreft is dit de eerste aanzet tot volledig bezette tribunes."