<
>

Bijzondere actie: De Graafschap vraagt aandacht voor 'cold case' baby Sem

De Graafschap heeft vrijdagavond in de wedstrijd tegen FC Dordrecht aandacht gevraagd voor de onopgeloste zaak van Sem Vijverberg. Het stadion droeg eenmalig de naam van de overleden baby en voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden. De club en politie hopen op tips die kunnen helpen bij het oplossen van deze dieptrieste zaak.

Sem Vijverberg werd in januari 2006 gevonden in een vijver in Doetinchem. Helaas is nooit vast komen te staan wie de ouders van Sem Vijverberg zijn, wie hem in het ijskoude water hebben achtergelaten en wie verantwoordelijk is voor de dood van het jongetje. Zijn naam kreeg hij van de kinderen die hem vonden.

Het coldcaseteam Oost-Nederland hoopt met een mediacampagne die in de maanden maart en april wordt gehouden informatie te krijgen waarmee deze zaak kan worden opgelost. Om meer aandacht te genereren is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor De Graafschap. "Het is vrij uniek dat we dit vragen", zegt politiewoordvoerder Marel van Steenbergen. "We hopen dat er mensen zijn die na vijftien jaar eindelijk iets durven te vertellen over deze zaak. Dat gebeurt zeker vaker in dit soort zaken. Relaties tussen mensen veranderen. En dus zou het kunnen dat mensen nu wel durven te praten."

Voor algemeen directeur van De Graafschap Hans Martijn Ostendorp kwam het verzoek in eerste instantie als verrassing. "Maar het is ook logisch. De Graafschap krijgt veel aandacht in dit gebied. Dus als wij ingezet kunnen worden door de politie om aandacht te vragen voor deze zaak dan kan ik me dat goed voorstellen."

Verschillende acties
Rondom de wedstrijd tussen De Graafschap en Dordrecht werd er op verschillende manieren aandacht gevraagd worden voor de zaak. Zo heette het stadion eenmalig het Sem Vijverberg Stadion, droegen de spelers en scheidsrechters een speciaal shirt en werd er met een groot spandoek op de tribune opgeroepen om tips te geven. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden. Op de tribune was een knuffel neergezet met een kaarsje erbij om Sem Vijverberg te gedenken.

Ook aanvoerder Ted van der Pavert droeg het speciale shirt. Als veertienjarige jongen woonde hij dicht in de buurt bij de plek waar de baby werd gevonden. "Ik heb zelf nu twee kids. Als je ziet wat daar gebeurd is, dan staan de rillingen op je lijf. Echt supertriest.” Van der Pavert is trots dat hij mogelijk een steentje kan bijdragen bij het oplossen van de zaak. "Een ‘mooi’ moment om te laten zien dat de club maatschappelijk betrokken is. Hopelijk gaat het wat opleveren."

Heeft u meer informatie? Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of ga naar www.politie.nl/semvijverberg.