<
>

Feyenoord treedt toe tot Pure Energie Eredivisie Vrouwen

Feyenoord treedt komend seizoen toe tot de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Met de komst van de Rotterdamse ploeg bestaat de hoogste competitie in het Nederlandse vrouwenvoetbal vanaf het seizoen 2021/2022 uit negen clubs.

Feyenoord is al sinds 2017 met twee jeugdteams in het vrouwenvoetbal actief. Sinds het seizoen 2019/2020 komen de Rotterdammers met een beloftenelftal uit in de Vrouwen Beloftencompetitie, hier komt nu een eerste elftal bij. De hoofdmacht gaat de thuisduels komend seizoen afwerken op Sportcomplex Varkenoord.

Feyenoord heeft even tijd nodig om topclub te worden

Manon Melis is coördinator van het vrouwenvoetbal bij Feyenoord. Zij ziet in Feyenoord een potentiële topclub, maar vraagt in eerste instantie om geduld.

''Als je kijkt naar PSV, Twente en Ajax, daar zijn wij nog niet. Ik denk dat we met de naam Feyenoord en het complex wel een leuk team op de been gaan brengen. De andere clubs zijn verder, want ze zijn al langer bezig. Op termijn willen we wel gaan aanhaken bij de top.''

'Logische vervolgstap'

"Dit is de logische vervolgstap van vier jaar hard werken", aldus technisch directeur Frank Arnesen. "Ik denk dat iedereen het erover eens is dat een topclub als Feyenoord in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen thuishoort. Nu we van de KNVB de kans krijgen om komend seizoen toe te treden, moeten we die als club pakken. Daarbij beginnen we bescheiden en houden we de kosten gelijk aan die van dit seizoen. Zo bouwen we gestaag aan een lichting Feyenoord-vrouwen die uiteindelijk mee moet gaan doen om de prijzen."

Grote impuls vrouwenvoetbal

"We heten Feyenoord van harte welkom", zegt Meta Römers, directeur operations bij de KNVB en verantwoordelijk voor de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. "Feyenoord is een aantal jaar geleden met jeugdelftallen begonnen en is heel bewust door een meerjarenplan te volgen naar de Pure Energie Eredivisie Vrouwen toegegroeid. Door de manier waarop Feyenoord het vrouwenvoetbal binnen de club op poten heeft gezet, hebben ze een stevig fundament gelegd. Een club met de status en historie van Feyenoord zorgt voor een grote impuls aan het vrouwenvoetbal in Nederland. Hoe mooi is het dat een meisje straks kan dromen van spelen in het Rotterdamse rood-wit?"

Feyenoord voldeed aan de eisen die de KNVB heeft gesteld. De club ondertekende het zogeheten 'commerciële convenant', waarmee de voetbalclubs en de KNVB samenwerken om de commerciële en maatschappelijke waarde van de competitie verder te vergroten. Ook zijn er afspraken gemaakt over zaken als gediplomeerde trainers, het aantal trainingen, medische begeleiding, de accommodatie, begroting, organisatiestructuur en continuïteit.