<
>

Gakpo blinkt uit bij Jong Oranje en wil naar het grote EK

Cody Gakpo plaatste zich dinsdag met Jong Oranje voor de kwartfinales van het EK. Na zijn goede optreden in de laatste groepswedstrijd tegen Jong Hongarije (6-1) lijkt het nog maar de vraag of de buitenspeler van PSV er eind mei weer bij is. Bondscoach Frank de Boer heeft al vaker aangegeven groot fan te zijn van Gakpo en hij zal na dit EK vermoedelijk nog meer overtuigd van hem zijn.

Het grote Oranje

"Dat is niet aan mij om te beslissen, maar natuurlijk is dat een doel dat iedere speler heeft", bleef Gakpo dinsdag in Szekesfehervar diplomatiek. Erwin van de Looi, trainer van Jong Oranje, hoorde de woorden van Gakpo even verderop aan. "De trainer zit al te hoesten, dus ik denk dat ik hier niet op mag antwoorden", vervolgde Gakpo grappend. "Iedereen heeft als doel het grote Oranje. Daar doe je het allemaal voor. Op dit moment speel ik bij Jong Oranje en moet ik me hier laten zien. Als ik terug ben bij PSV moet ik me daar ook laten zien. Dan is het aan de bondscoach hoe en wat."

De kwartfinales, halve finales en finale van het jeugd-EK zijn van 31 mei tot en met 6 juni. Het Nederlands elftal speelt het EK van 11 juni tot en met 11 juli.

Net op tijd fit

Gakpo stond sinds half januari aan de kant met een enkelblessure. Hij was net op tijd fit om deel uit te maken van de selectie voor de groepsfase van het EK met Jong Oranje. Tegen Jong Hongarije scoorde de buitenspeler twee keer en stond hij met een dieptepass aan de basis van de openingstreffer van Dani de Wit.

"Ik heb hier de kans gekregen om de eerste negentig minuten weer te maken. Dat is goed geweest voor mijn inhoud en mijn ritme in de wedstrijden. Daar kan ik op voortborduren", zei Gakpo, die de kwalificatie met Jong Oranje in de kleedkamer vrij uitbundig vierde. "Toen we binnenkwamen was er even opluchting, bij ons allemaal. We hebben hier twee jaar lang hard voor gewerkt. Nu zijn we door de poulefase heen. Er was muziek, er werd gedanst. Op het nummer Viva Hollandia, als ik de titel goed heb."

''We zouden ingelicht worden''

Jong Oranje had plaatsing voor de kwartfinales niet meer in eigen hand. Bij 2-2 tussen Jong Duitsland en Jong Roemenië was het elftal van Van de Looi uitgeschakeld, maar dat gebeurde niet. Gakpo: "In de rust was er even een snelle check. Het stond toen nog 0-0. We waren volledig gefocust op onze eigen wedstrijd. Als daar iets zou veranderen, zouden we ingelicht worden. Maar er veranderde niets."

De Nederlandse beloften kregen na de vorige twee pouleduels flink wat kritiek. "Die eerste duels waren ook minder", vindt Gakpo. "Iedereen heeft er driekwart seizoen opzitten en is misschien wat vermoeid. De voorbereidingstijd was ook kort, we hadden al snel onze eerste wedstrijd. Vandaag gaven we het juiste antwoord