<
>

Van de Looi lovend over ploeg: "Laten zien dat we een echt team zijn"

Jong Oranje heeft op het EK door met ruime cijfers te winnen van Jong Hongarije (6-1) gedaan wat het moest doen. Dat zei bondscoach Erwin van de Looi bij de NOS. "Ons eerste doel is bereikt. We gaan door naar de volgende ronde. Hier kwamen we voor."

Dat het de laatste week niet vanzelf was gegaan onderkende Van de Looi. "We weten waar we mee bezig zijn. De eerste twee duels hebben we misschien wat minder gespeeld. Al vond ik de 1-1 tegen Duitsland nog wel iets om mee te leven. Maar Roemenië was onder de maat."

In het beslissende duel was alles beter, aldus Van de Looi. "We hebben laten zien dat we een echt team zijn. Iedereen heeft heel veel werk verricht. Laat ons nu even genieten van het moment. Dan zien we straks wel hoe we het toernooi gaan voortzetten."

Voorkeur tegenstander
Jong Oranje treft in de kwartfinale van het toernooi de leeftijdsgenoten van Denemarken, Frankrijk of Rusland. "In de kwalificatie heb ik de Denen tegen de Roemenen gezien. Roemenië was echt beter", herinnerde Van de Looi zich. "Doe de Denen dan maar, zou ik zeggen."

Van de Looi hoopt dat hij eind mei, als de kwartfinales worden gespeeld, nog steeds de beschikking over Cody Gakpo heeft. Bondscoach Frank de Boer, die zich al vaak positief uitliet over de buitenspeler, zal Gakpo misschien mee willen nemen naar het EK. "Met Cody zou dat kunnen", weet Van de Looi. "Zeker als hij op de goede posities op het veld aan de bal komt, is hij zo dreigend. Maar het is ook zo dat er nu veel goede spelers om hem heen staan. Het is niet alleen dat je Gakpo in de gaten moet houden, er zijn er nog wel een paar. Daar profiteert hij maximaal van. Hij heeft er zeker aan bijgedragen, deze twee wedstrijden. Maar hij is niet de enige." Lees hier de reactie van Gakpo.