<
>

Definitief geen publiek bij bekerfinale tussen Ajax en Vitesse

Pro Shots

De finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker tussen Ajax en Vitesse wordt op zondag 18 april definitief zonder publiek gespeeld. De KNVB is met alle betrokken partijen tot de conclusie gekomen dat met het verlengen van de coronamaatregelen door het kabinet tot en met 20 april er geen mogelijkheden overblijven om toeschouwers te ontvangen.

Op de laatste persconferentie van het kabinet zei minister Hugo de Jonge (VWS) dat hij de optie om de bekerfinale met publiek te laten spelen nog open wilde houden. Inmiddels is echter duidelijk dat alle mogelijke scenario’s zijn afgevallen. De datum van de finale naar achteren schuiven zodat op een later moment er wel publiek bij mag zijn, is gezien het drukke speelschema, niet mogelijk. Alle nationale en internationale competities moeten zijn afgewerkt voordat het EK op 11 juni begint.

Complex
De organisatie van de bekerfinale is extra complex omdat de twee bezoekende clubs normaal allebei supporters meenemen naar De Kuip. Begin dit seizoen zijn zo’n 130wedstrijden gespeeld met alleen thuispubliek. Hierdoor komt deze wedstrijd onder de huidige omstandigheden ook niet in aanmerking voor de zogenoemde Fieldlabs evenementen, waarbij wordt getest op het veilig toelaten van fans.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB: "Vorig jaar kon de finale van de KNVB-beker niet worden gespeeld, dit jaar moeten we dat zonder publiek doen. Dat is stevig balen want niets is zo sfeervol als twee 'cupfighters' die voluit voor deze grote prijs gaan, aangemoedigd door hun aanhang. Helaas moeten we daar nog een jaar op wachten. Wel zien we mogelijkheden dat het publiek binnenkort weer in de stadions kan, maar voor de bekerfinale komt dit helaas te laat."

Gevoel van teleurstelling
Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, zei 'uiteraard teleurgesteld' te zijn. "We hadden goede hoop. Na de ervaringen met de Fieldlabtest bij het Nederlands elftal dachten we dat dit in de Kuip ook wel zou kunnen. Veel supporters kregen daardoor toch hoop. Nu lees ik dat dit niet kan omdat er bij de bekerfinale twee supportersgroepen zijn. Bij Oranje was er inderdaad één groep fans, maar die kwamen wel uit het hele land. Het is jammer. Aan de andere kant vinden we het begrijpelijk dat deze beslissing in deze tijd van corona genomen moet worden. Het lag in de lijn der verwachtingen."

Berusting was er ook bij Roderik van Veelen, voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse. "Natuurlijk is er een gevoel van teleurstelling, maar eerlijk gezegd hadden we ook niet veel verwachtingen. En als het had gemogen was het voor 1500 fans geweest. Dat is hetzelfde als een bruiloft houden voor dertig mensen, waarbij je een keuze moet maken tussen je vrienden. Dat was ook een uitdaging geweest. In elk geval spelen we de finale, wat FC Utrecht vorig seizoen niet mocht. Dat is voor een subtopper natuurlijk helemaal verschrikkelijk. Wij gaan nu kijken wat wel kan, een sfeeractie in de Kuip, een brug in Arnhem met gele lampen. We proberen er toch nog iets moois van te maken. Maar vergelijkbaar met vier jaar geleden, toen we ook in de finale stonden, zal het niet zijn."