<
>

Een monsterscore: het kán! De grootste Oranje-overwinningen op een rij

De enige vraag die er bij de wedstrijd tussen Gibraltar en Nederland toe doet: hoe groot wordt de uitslag? De recordoverwinning van Nederland stamt uit 2011, toen er in het Philips Stadion met 11-0 werd gewonnen van San Marino. De grootste officiële uitoverwinning is 0-8. Zowel tegen Luxemburg als Malta werd er met die cijfers gewonnen.

Vraag is of het team van Frank de Boer de 11-0 tegen San Marino kan evenaren of verbeteren tegen voetbaldwerg Gibraltar. Of zal het zo zijn dat de trekker weer niet vaak genoeg wordt overgehaald, zoals dat tegen Letland het geval was. Bij de 11-0 in Eindhoven tegen San Marino stond het na 17 minuten al 3-0 voor Oranje, dat via Robin van Persie, Wesley Sneijder en John Heitinga al vroeg een ruime voorsprong kon overleggen. Uiteindelijk kwam Van Persie tot vier doelpunten, scoorden Klaas Jan Huntelaar en Sneijder twee keer en maakte debutant Georginio Wijnaldum de 11-0.

9-0 voor Olympische plak

De grootste uitslag na de 11-0 is een 9-0 overwinning van Oranje. Twee keer kwam het Nederlands elftal tot die uitslag. In 1912 op de Olympische Spelen in Zweden werd Finland in de strijd om de bronzen medaille met 9-0 opzij gezet. Jan Vos was destijds de grote man met vijf doelpunten.

In 1972 gingen de Noren met angst in de benen naar de Rotterdamse Kuip. Het elftal van Johan Cruijff was namelijk klaar om de Noren in de pan te hakken en dat gebeurde dan ook. Mede door een hattrick van Johan Neeskens en twee doelpunten van Cruijff behaalde Oranje zestig jaar na de bronzen plak in Stockholm opnieuw een 9-0 overwinning.

Vijf keer Van Basten

In 1959 en in 1936 werden de Belgen in vriendschappelijke wedstrijden met 9-1 en 8-0 verslagen. In 1962 was dat ook het geval toen de Nederlandse Antillen een vriendschappelijk duel met Nederland verloren: 8-0. Belangrijker waren de behaalde overwinningen in de EK-kwalificatie tegen Luxemburg in 1971 en Malta in 1990. In de hoofdstad van Luxemburg maakte Cruijff in 1971 een hattrick, terwijl Marco van Basten in Malta zelfs tot vijf doelpunten kwam. Grote man bij de 8-0 thuisoverwinning op Cyprus in 1987 was John Bosman met vijf doelpunten.

Verder won Nederland vijf keer met 8-1, twee keer met 7-0, een keer met 9-3 en dertien keer met een andere uitslag met zes goals verschil. De Boer verwacht dat zijn ploeg tegen Gibraltar minimaal vijf keer moet scoren. Oranje won in de geschiedenis zeventien keer met vijf goals verschil.