<
>

De Boer: "Je moet minimaal vijf keer scoren tegen Gibraltar"

Bondscoach Frank de Boer ging tijdens de persconferentie voor de uitwedstrijd tegen Gibraltar in op de voorbereiding van het duel met de voetbaldwerg. De coach van het Nederlands elftal verlangt veel doelpunten van zijn ploeg, nadat de trekker tegen Letland niet vaak genoeg over werd gehaald.

"Tegen Letland had je zeven keer moeten scoren", zei De Boer op de persconferentie. "Tegen een ploeg als Gibraltar moet je gewoon veel kansen creëren en daaruit zoveel mogelijk proberen te scoren. Dan kan je tot zeven of acht doelpunten komen. Lukt het niet om veel kansen te creëren dan moet je soms genoegen kunnen nemen met minder. Maar je moet minimaal vijf keer scoren tegen Gibraltar."

De coach heeft zich aardig ingelezen in de tegenstander en de omstandigheden die daarbij horen. "Het is niet het allerbeste kunstgras, maar het is ook niet zo dat je daar niet op kan voetballen", aldus De Boer, die aangaf dat zijn groep niet op kunstgras heeft getraind omdat dat vaker zorgt voor fysiek ongemak. Verder gaf de bondscoach aan dat de selectie helemaal fit is.

Vijf landen te gaan

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond voor het eerst in en tegen Gibraltar. Na het duel heeft Oranje het bijna tegen alle 54 lidstaten van de UEFA opgenomen. Nederland heeft alleen Azerbeidzjan, Georgië, Kosovo, Litouwen en Montenegro nog nooit getroffen.

Gibraltar, de nummer 195 van de wereldranglijst, is sinds 2013 lid van de UEFA en sloot drie jaar later aan bij de FIFA. De landenploeg van het Britse overzeese gebiedsdeel heeft alle 30 eerdere duels in de WK- en EK-kwalificatie verloren, met de veelzeggende doelcijfers van 9-141.

Twee zeges

Gibraltar sloot twee van de laatste 20 interlands winnend af. De duels in de Nations League tegen San Marino (1-0) en Liechtenstein (1-0) leverden een zege op. Gibraltar leed vier jaar geleden tegen België de grootste nederlaag ooit (9-0). De Belgen speelden in dat duel ruim een helft met tien man, na een rode kaart voor Axel Witsel.

Nederland vierde op 1 november 1972 tegen Noorwegen (9-0) de grootste zege ooit in de WK-kwalificatie. De grootste overwinning ooit in de WK-kwalificatie op vreemde bodem werd op 22 september 1993 in San Marino geboekt (0-7). Frank de Boer, de huidige bondscoach, speelde die hele wedstrijd.

Blackburn Rovers

Lee Casciaro mag zich met drie doelpunten nog steeds 'topscorer aller tijden' van Gibraltar noemen. Slechts drie internationals van Gibraltar spelen in het buitenland. Dat zijn Dayle Coleing (Glentoran), Louie Annesley (Blackburn Rovers) en Reece Styche (Buxton).

Styche scoorde zaterdag in het verloren duel met Montenegro (4-1). Buxton speelt op het zevende niveau van Engeland.