<
>

Oranje toegejuicht door 5000 fans in Arena

Het Nederlands Elftal neemt het vanavond in de Johan Cruijff ArenA op tegen Letland en dat doet het mét publiek. Er zitten 5000 toeschouwers op de tribunes in het kader van de Fieldlab-experimenten.

Daarmee is dit het grootste onderzoek sinds de start van deze Fieldlabs in februari en hiermee wordt verder toegewerkt naar het op veilige en verantwoorde wijze publiek toelaten in stadions en bij overige evenementen. Dit is mede van belang voor de slotfase van de lopende betaald voetbalcompetities.

Sneltesten

Het Fieldlab-onderzoek tijdens Nederland – Letland is gericht op het testbeleid (sneltesten) en het gebruik van de CoronaCheck App, die dient als check om te controleren of een bezoeker een negatief testresultaat heeft. Gunstige resultaten van dit onderzoek kunnen voor het voetbal het proces versnellen richting goed gevulde stadions in de slotfase van het seizoen 2020/’21 in het betaald voetbal en bij UEFA EURO 2020.

Onderzoeksbubbels

Net als bij eerdere Fieldlabs wordt tijdens Nederland – Letland gebruik gemaakt van een aantal onderzoeksbubbels. Per bubbel worden mogelijke scenario’s en gedragselementen voor het ontvangen van publiek op tribunes van grootschalige evenementen getest, zonder rekening te houden met 1,5 meter afstand.

Te denken valt aan verschillende manieren van plaatsnemen, bijvoorbeeld op volgorde van binnenkomst, verschillende zitpatronen en scheiding van aankomsttijden. Daarnaast bevat één van de bubbels het wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de TU Eindhoven naar de verspreiding van aerosolen in de lucht.