<
>

Van Hanegem over Qatar: "Statements maken is voor de bühne"

Willem van Hanegem vindt dat de discussie over de mensenrechten in Qatar niet over de rug van atleten en voetballers moet worden gevoerd. “Zij kunnen wel eens denken van: ik moet zo m'n stinkende best doen voor het Nederlands Elftal, en dan krijg ik alleen maar gezanik en bagger over me heen omdat ik daar naartoe ga.”

Het 77-jarige clubicoon van Feyenoord is kritisch op het feit dat het WK in Qatar wordt gespeeld. Toch denkt hij dat het toernooi gewoon doorgaat in het land in het Midden-Oosten. “Overal is er wel iets. Het gaat allemaal om het geld. Dat weet je toch van tevoren. Er is er niet een die afzegt. Nu krijg je weer een actie in Noorwegen. Maar als je naar Rusland gaat, is er in Rusland ook heel veel. In elk land is er wel het een en ander niet in orde, maar er wordt gewoon gespeeld.”

Van Hanegem kan zich niet vinden in het statement dat het Nedelands Elftal gaat maken in de interland tegen Letland. “Statements maken is voor de bühne. Dan moet je niks zeggen en gewoon niet gaan. Daar kan ik niet goed tegen."

We spraken uitgebreid met de oud-middenvelder, ook over de sportieve prestaties, en hij was niet onder de indruk van het Nederlands Elftal in het WK-kwalificatieduel met Turkije.