<
>

Van Hanegem hekelt spelbeleving Oranje: "Dan krijg je dit soort voetbal"

Willem van Hanegem was niet onder de indruk van het vertoonde spel van het Nederlands elftal in het WK-kwalificatieduel met Turkije (4-2 nederlaag). Van Hanegem stoorde zich vooral aan het gebrek van beleving bij de ploeg van bondscoach Frank de Boer. “Ze liepen er op hun dode gemak bij en speelden telkens weer de bal breed. Wat doen die gasten nou eigenlijk?”

Van Hanegem had voorafgaand aan het duel nog goede hoop op een positief resultaat. “Turkije heeft er natuurlijk wel een paar aardige spelers bijlopen, maar normaal gesproken moet Nederland zo’n wedstrijd op hun sloffen winnen”, aldus Van Hanegem. “Ik zat er echter helemaal naast."

Balans
Volgens Van Hanegem ontbrak het vooral aan de juiste balans op het middenveld. “Ik irriteerde me vooral aan de manier waarop de spelers erbij liepen: zo op hun dode gemak, telkens weer de bal breed spelen. Frenkie de Jong raakte de eerste bal al meteen kwijt en Georginio Wijnaldum had het helemaal niet. Ik had het gevoel dat hij (Wijnaldum red.) het helemaal niet leuk vond. Dat was vreselijk om te zien. Maar er was helemaal geen initiatief en alles werd dichtgelopen.”

Ook was de 77-jarige clubicoon van Feyenoord niet tevreden over doelman Tim Krul. “Krul had het niet. Ik hoorde iemand zeggen: hij heeft maar vier ballen gehad. Nou wees blij”, vertelt Van Hanegem, die in Stekelenburg niet de eventuele vervanger van Krul ziet. “Als Onana dat pilletje niet had genomen, had hij geen enkele wedstrijd onder de lat gestaan.”