<
>

Valse start Oranje is een slechte voorbode voor WK-kansen

Pro Shots

Het Nederlands elftal begon donderdag teleurstellend aan de kwalificatiereeks richting het WK van 2022 in Qatar. De pijnlijke 4-2 nederlaag tegen Turkije kan de ploeg van bondscoach Frank de Boer duur komen te staan, blijkt uit een blik op het verleden.

In de laatste halve eeuw wist Oranje zich slechts één keer te plaatsen voor een mondiale eindronde na puntenverlies in het eerste duel van een kwalificatiereeks. Dat was in 1994, nadat Nederland twee jaar eerder begon met een 2-1 nederlaag tegen Noorwegen. Onder leiding van Dick Advocaat werd na een zege op Engeland (2-0) alsnog een ticket voor het WK in de Verenigde Staten behaald.

Sindsdien ging het nog twee keer fout voor Oranje: in 2002 en 2018. Beide keren begon het Nederlands elftal met een gelijkspel aan de kwalificatiereeks, tegen respectievelijk Ierland (2-2) en Zweden (1-1). Ook in de jaren tachtig slaagde Oranje er twee keer niet in om zich na een valse start in het voorrondetraject te plaatsen voor het WK.

Groepswinnaar
Alleen als groepswinnaar kwalificeert Oranje zich rechtstreeks voor het WK van 2022. Bij een tweede plaats in de poule is Oranje veroordeeld tot het spelen van de play-offs. Na afloop van het duel met Turkije sprak ESPN-analist Hans Kraay jr. van een verdiende nederlaag (4-2).

“Als je hier een punt haalt of gewoon wint, dan heeft Frank de Boer een heerlijke zomer wat betreft de WK-kwalificatie", aldus Hans Kraay jr. "Na de zomer gaan we weer verder met een nieuwe cyclus. Nu kan je echt met hyperventilatie het vliegtuig in naar Noorwegen met spelers als Erling Haaland, Martin Ødegaard, Jørgen Strand Larsen die eraan komt en Fredrik Midtsjø.”

Nederland krijgt zaterdag de kans om zich te revancheren. Dan neemt Oranje het in de Johan Cruijff Arena op tegen Letland. Drie dagen staat de derde WK-kwalificatieduel in en tegen Gibraltar op het programma. De tweede cyclus van het kwalificatietoernooi begint met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.