<
>

De Boer: "Niet goed gedaan tegen één van de twee grootste concurrenten"

Pro Shots

Frank de Boer zag het Nederlands elftal woensdag de WK-kwalificatie beginnen met een 4-2-nederlaag bij Turkije. "Een goede tegenstander, maar geen ploeg waarvan wij moeten verliezen", vond de bondscoach, die zaterdag op beterschap rekent thuis tegen Letland. "Dit is een heel slecht resultaat, maar nu moeten we onze rug rechten. Dit was pas de eerste van tien duels."

Het zat de Turken niet tegen, keek De Boer bij de NOS terug. "Kijk naar hun eerste goal, een bal die van richting wordt veranderd. Wij hadden veel de bal, ik zag een paar goede combinaties en Donyell (Malen) kreeg twee 100 procent kansen. Normaal is hij dodelijk in de afwerking, maar nu niet."

Het tempo was te laag in de eerste helft, die bij 2-0 werd afgesloten. "Dat heb ik in de rust aangegeven. Maar ik stond nog even te praten na de rust en de bal lag er al weer in bij ons. Zij waren dodelijk effectief. Het is een slecht begin. Ik weet dat we veel beter moeten en kunnen."

Grote concurrent

"Turkije is samen met Noorwegen onze grootste concurrent voor de groepszege", zei hij. "Juist tegen zo'n ploeg wil je natuurlijk met een zege beginnen. Zij waren dodelijk effectief. En wij hebben het niet goed gedaan."

"Er is geen man overboord en we hebben nog volop mogelijkheden om alles recht te zetten", zei De Boer. "Maar zo wil je natuurlijk niet beginnen. We waren slordig in de passing en creëerden lang te weinig kansen. We hadden de bal in mijn ogen vaker moeten verplaatsen. Turkije verdedigde heel compact, dan lijkt het of wij niet agressief spelen. Maar de jongens hebben er niet met de pet naar gegooid."

Verkeerde situaties

"We kwamen in situaties waarin we niet moeten komen", zei De Boer. "We claimen een handsbal en krijgen een paar seconden later de 1-0 tegen. Dan geven we een strafschop weg terwijl er nog voldoende mensen achter de bal staan", doelde hij op een overtreding van Donyell Malen. "In het begin van de tweede helft sta ik nog met mijn assistent Dwight te praten. Ik kijk om en de bal ligt in het doel. Zo snel al. Dat mag natuurlijk niet."

"En zelfs bij een achterstand van 3-0 had ik nog het gevoel dat we gelijk konden spelen", zei De Boer. "Als we maar minder slordig gingen spelen. Na de inbreng van Klaassen en De Jong vielen we aan met meer opportunisme. Maar Davy en Luuk maken ook de 3-1 en 3-2. Toen geloofde ik helemaal minimaal in een gelijkspel. Maar dan geven we het helaas toch uit handen."

Geen VAR

"Begrijp me niet verkeerd", zei De Boer. "Ik zoek echt geen excuses. Maar het is ook jammer dat er bij duels in de WK-kwalificatie geen videoscheidsrechter is. Die bal van De Ligt was echt over de lijn. De VAR en doellijntechnologie maken het spel toch eerlijker."

Vervanger Cillessen

Jasper Cillessen heeft tijdens de warming-up van het verloren uitduel van Oranje met Turkije (4-2) een knieblessure opgelopen. Bondscoach Frank de Boer verwacht niet dat hij op tijd fit is voor de komende wedstrijden tegen Letland en Gibraltar en gaat op zoek naar een andere keeper.

Cillessen werd tegen Turkije vervangen door Tim Krul. Maarten Stekelenburg is de derde keeper van Oranje. "Ik heb drie uitstekende doelmannen", zei De Boer. "Maar nu Jasper weg lijkt te vallen, wil ik natuurlijk niet het risico lopen dat we in de problemen komen. We gaan even kijken hoe we dit gaan oplossen."

De Boer kan geen beroep doen op Kjell Scherpen, Justin Bijlow of Maarten Paes. Zij zijn met Jong Oranje actief in Hongarije tijdens de groepsfase van het EK.