<
>

Stengs verhoogt rendement op weg naar EK

AZ won in de afgelopen speelronde overtuigend met 4-1 van FC Twente. Calvin Stengs hielp zijn team goed op weg door de assist op de 1-0 van Myron Boadu te verzorgen. Dit was voor Stengs zijn vierde assist in 2021. Hij maakte in dit kalenderjaar ook twee goals, waardoor hij direct betrokken is bij zes doelpunten. Zijn rendement is daardoor al hoger dan in heel 2020, toen hij goed was voor vijf goals en nul assists.

De 22-jarige vleugelaanvaller lijkt zijn tijdelijke dip daarmee achter zich te laten en net op tijd in vorm te komen voor het EK later dit jaar. Stengs krijgt mogelijk tijdens de WK-kwalificatiewedstrijden de kans om zich ook in Oranje te bewijzen, want hij maakt deel uit van de voorselectie. De kans dat hij tot de definitieve selectie van die duels behoort is aanzienlijk, want hij is niet opgeroepen voor Jong Oranje. Op 19 maart presenteert Frank de Boer de definitieve selectie.

Kritiek en mindere cijfers

Dit seizoen kreeg Stengs meerdere keren kritiek op zijn spel, omdat hij volgens velen op deze leeftijd de switch van talent naar belangrijke vaste waarde moet maken. Hij lijkt positief om te gaan met deze opmerkingen aan zijn adres. Zijn vorm van 2021 brengt hem nu op een totaal van zes doelpunten en vier assists in dit Eredivisie-seizoen.

Alleen in het seizoen 2019/20 was hij bij meer goals direct betrokken: 7 goals en 5 assists. Dat presteerde Stengs toen in 25 competitieduels. In het huidige seizoen van de Eredivisie kwam hij tijdens 23 wedstrijden in actie.

Stengs scoort niet alleen qua productie vooralsnog wat minder dan in het voorgaande seizoen. De aanvaller komt ook minder aan de bal, verstuurt minder passes en noteert minder doelpogingen, kansen en dribbels. De acties die Stengs inzet lijken wel voor meer gevaar te zorgen. Hij komt vaker in goede scoringsposities en creëert betere kansen voor zijn teamgenoten.

Vertrouwen in dribbel en teamgenoten

Het rendement van Stengs is in 2021 zoals genoemd al hoger dan in 2020. Dit komt met name door zijn assists. Hij brengt dit jaar zijn medespelers dan ook vaker in gevaarlijke scoringsposities dan in 2020. Zijn waarde van expected assists, de kans dat een pass een doelpunt oplevert, ging van 0.30 naar 0.43.

Stengs heeft een goede dribbel, maar dat kwam er in 2020 niet altijd uit. In de afgelopen tijd lijkt hij het vertrouwen weer terug te hebben gevonden. Zijn dribbels zijn dit jaar een stuk succesvoller (58 procent) dan in het vorige kalenderjaar toen hij een gemiddelde van 49 procent noteerde.

De productie van Stengs kan nog een stuk opgeschroefd worden, want twee goals in elf wedstrijden (2021) is nog te laag. Hij kan dan ook nog winst boeken in zijn doelgerichtheid. In 2020 kwam hij gemiddeld tot 2.5 doelpogingen per duel, maar dat is nu afgezakt naar 1.8 pogingen.

"Laat maar zien"

In de wedstrijd van afgelopen weekend was Stengs in de eerste helft de uitblinker bij AZ, terwijl bondscoach en schoonvader Frank de Boer op de tribune zat. Na afloop van het duel zei de aanvaller dat hij wel eens met De Boer dolt over een plek in Oranje. "Hij daagt me dan uit van laat maar zien", lachtte Stengs.

De keren dat hij het mogelijk weer mag laten zien in Oranje zijn op 24 maart tegen Turkije, 27 maart tegen Letland en 30 maart als Nederland op bezoek gaat bij Gibraltar.