<
>

Ajax zet coëfficiëntenpolonaise in gang met zege op Young Boys

Pro Shots

Dankzij de overtuigende zege van Ajax op Young Boys (3-0) in de achtste finales van de Europa League doet Nederland ook uitstekende zaken op de UEFA coëfficiëntenlijst.

Nederland schrijft 0,4 punten bij aan het totaal (38.400) en neemt daardoor plaats zeven over van Rusland (38.382). Namens Rusland zijn er geen ploegen meer actief in Europa, waardoor de ploeg van trainer Erik ten Hag volgende week in Bern de marge nog meer kan vergroten.

Op welke plaats Nederland dit seizoen komt op de coëfficiëntenlijst, bepaalt welke Europese plekken de Nederlandse clubs in het seizoen 2022-2023 krijgen toegewezen.

Klein verschil met plek acht
De UEFA meldt dat plek zeven een klein verschil maakt met plek acht op de lijst. Als de winnaar van de Conference League in 2022 zich via de eigen competitie of het eigen bekertoernooi plaatst voor de groepsfase van de Europa League dan krijgt de Nederlandse bekerwinnaar van het seizoen 2021-2022 in het seizoen 2022-2023 een rechtstreekse plek voor de groepsfase van de Europa League toegewezen.

Het verschil is dan dat de Nederlandse bekerwinnaar geen laatste voorronde meer hoeft te spelen, zoals dat wel het geval zou zijn wanneer Nederland dit seizoen had afgesloten als nummer acht van de coëfficiëntenlijst. Nummer negen België (36.500) en nummer tien Oostenrijk (35.825) kunnen plek zeven niet meer bereiken, want beide landen hebben net als Rusland geen ploegen meer in actie in Europees verband.

Een voorronde
Volgend seizoen speelt de Nederlandse bekerwinnaar sowieso nog een wedstrijd in de laatste voorronde van de Europa League. Als Ajax zowel de beker als de landstitel wint, is deze plek toegewezen aan de nummer drie van de Eredivisie.