<
>

Anita krijgt groen licht van de FIFA en kiest voor Curaçao

Pro Shots

Vurnon Anita is vanaf vandaag beschikbaar als international van Curaçao. Hij kreeg vandaag groen licht van de FIFA om de switch te maken van Nederland naar Curaçao. De RKC'er is daarmee de eerste speler die ooit officiële wedstrijden speelde voor Nederland, maar nu voor een ander land kan uitkomen.

Anita (31 jaar), is geboren in de hoofdstad van Curaçao; Willemstad, maar koos ervoor om als international uit te komen voor Nederland. Hij zat in 2010 bij de voorlopige selectie van het Nederlands elftal ter voorbereiding van het WK. Op 26 mei debuteerde Anita in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Mexico (2-1). Uiteindelijk viel hij af voor de definitieve selectie voor het WK 2010.

Vlak na het WK speelde hij nog twee interlands voor Nederland: Op 11 augustus 2010 in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Oekraïne (1-1) en op 7 september 2010 de EK kwalificatiewedstrijd tegen Finland (2-1).

Nieuwe regel

Anita is dus de eerste speler die gebruik maakt van de nieuwe FIFA-regel. De FIFA heeft in september besloten dat een speler nog mag switchen tussen nationale ploegen. De speler mag tot zijn 21ste, drie officiële wedstrijden hebben gespeeld voor een land, en mag daarna alsnog een andere keuze maken. Deze regel geldt ook voor kwalificatieduels voor eindtoernooien.

Anita was 21 jaar toen hij zijn interlands voor Nederland speelde, en was dus eigenlijk te oud om gebruik te mogen maken van de nieuwe regeling, maar heeft nu dus toch toestemming gekregen om voor Curaçao uit te mogen komen.

Bij Curaçao is Guus Hiddink op het moment bondscoach. Hiddink is sinds november bondscoach bij Curaçao en heeft veel spelers met een Eredivisie verleden tot zijn beschikking. Voor Curaçao spelen bijvoorbeeld Eloy Room, Leandro Bacuna en Brandley Kuwas.