<
>

'Onhaalbare' Abraham bewijst klasse in Groningen

Pro Shots

Paulos Abraham maakte in de afgelopen speelronde tegen Fortuna Sittard zijn eerste goal voor FC Groningen. Het was een belangrijke treffer, want het bleek de winnende. De goal leverde Groningen niet alleen drie punten op maar Abraham werd naast matchwinner namelijk ook de jongste Zweed (18 jaar, 227 dagen) met een doelpunt in de Eredivisie. Hij nam het record over van Peter Dahlqvist, die 18 jaar en 252 dagen oud was toen hij scoorde namens PSV tegen Go Ahead Eagles in 1974.

Het Zweedse talent liet zondag zien hoe doeltreffend hij kan zijn, want in de tachtigste minuut schoot hij wederom raak. Helaas voor hem en Groningen werd deze goal afgekeurd, omdat er een overtreding van Alessio da Cruz aan vooraf ging.

Technisch directeur van FC Groningen, Mark-Jan Fledderus was erg te spreken over het optreden van Abraham: "Het was genieten. Hij maakt een mooie goal en helaas werd die andere afgekeurd. De tweede was een mooie geplaatste bal waarbij je zag dat hij erg rustig is in scoringspositie. Het is fijn voor hem dat hij zijn doelpunt al te pakken heeft, want dat haalt de druk er al een beetje af."

50 for the future

De kwaliteiten van Abraham bleven ook voor zijn komst bij Groningen niet onopgemerkt. Zo maakt de jongeling dit jaar deel uit van de '50 for the future'. Een lijst met vijftig grote Europese voetbaltalenten om op te letten in 2021. Hij wordt daarin beschreven als een snelle talentvolle speler die het spel goed kan lezen.

Fledderus beaamt deze kwaliteiten, maar liet zich ook verrassen door andere capaciteiten waarover de jonge Zweed beschikt. "Wat opvalt is dat het een jongen is die makkelijk beweegt, slim zijn positie kiest en vaak vrij komt omdat hij het spel goed leest. Dat was zondag ook te zien bij zijn doelpunten. Wat mij positief verraste is hoe hij die twee ballen binnenschoot. Je ziet een bepaalde rust en dat is knap voor zo’n jonge jongen. Dat viel me op, want dat had ik nog niet gezien. Het dribbelen heeft hij nog niet echt laten zien. In Zweden maakte hij heel veel dribbels."

Dure transfer voor Groningse begrippen

Groningen huurt Abraham tot het einde van het seizoen van het Zweedse AIK Solna. Daarna gaat de optie tot koop, van naar verluidt twee miljoen euro, in en ligt hij tot medio 2026 vast. Daarmee is hij een van de duurste aankopen van de laatste jaren voor Groningen.

In eerste instantie dacht Fledderus dat de transfer niet haalbaar was. "We dachten dat hij een maatje te groot zou zijn voor ons." Groningen dacht namelijk op voorhand dat de prijs niet haalbaar zou zijn, daarnaast waren er ook nog andere clubs geïnteresseerd in Abraham. Maar de plannen van Groningen pasten erg goed bij de wensen van Abraham, waardoor alles op zijn plek viel. "Paulos wilde bij een subtopper spelen, omdat hem dat de beste stap leek.”

Razendsnelle ontwikkeling

Abraham speelde tot zijn zeventiende in Zweden voor IF Brommapojkarna. Daarna maakte hij de overstap naar AIK Solna, waar hij een basisplaats veroverde en een goed seizoen draaide. Na een seizoen was hij gelijk klaar voor de volgende stap. Zo zei hij tegen RTV Noord: "Ik heb altijd gezegd dat ik in deze transferwindow Zweden wilde verlaten. Ik ben echt klaar voor een nieuw avontuur. Voor mijn ontwikkeling is het dan ook perfect om in de Eredivisie te spelen."

De nieuwe aanwinst van Groningen gaat al volwassen om met zijn toekomst, maar soms komt zijn jeugdelijkheid ook zeker nog naar voren. “Het is nog een erg jonge jongen. Dat zie je in zijn vrolijkheid, maar ook in het feit dat hij soms nog dingen vergeet, zoals materiaal," zegt Fledderus. "Aan de andere kant is hij heel verstandig, dat zie je bijvoorbeeld aan zijn keuze om niet gelijk voor de grootste clubs te kiezen. Paulos heeft al veel meegemaakt en die levenservaring koppelt hij aan een bepaalde intelligentie."

Acclimatiseren

Als achttienjarige jongen naar het buitenland verhuizen is een hele stap, maar Groningen doet er alles aan om Abraham zich zo thuis mogelijk te laten voelen in het hoge noorden. "We hebben er veel energie in gestoken. Zo hebben we hem aan een appartement en meubels geholpen, maar ook aan een fiets. Paulos heeft namelijk nog geen rijbewijs.”

De technisch directeur denkt dat al het werk zijn vruchten afwerpt. "Ik denk dat Paulos zich al wel thuis begint te voelen. Het helpt natuurlijk dat we meerdere Scandinavische jongens in de selectie hebben. We vroegen Gudmundsson om hem op te vangen, hij woont in hetzelfde gebouw. Abraham is zelf ook een hele open, sociale jongen. Dat merk je gelijk. Hij dolt met teamgenoten en lacht veel."

Bewogen jeugd

Abraham kende geen makkelijke jeugd. Hij groeide op in Husby, een buitenwijk van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Tot zijn zeventiende woonde hij bij zijn moeder, want zijn ouders zijn niet meer bij elkaar. Abraham verloor ook nog op jonge leeftijd zijn broer, Henok. Die overleed op 22-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartafwijking.

Een tijd geleden vertelde Abraham tegenover RTV Noord over deze periode. "Ik was acht toen dat gebeurde. In het begin kon ik het echt niet geloven. Dat is toen een enorm zware tijd geweest." Het Zweedse talent is niet als enig kind overgebleven, want hij heeft nog twee andere broers en twee zussen.

"Gelukkig heb ik heel veel goede mensen om me heen gehad. Door alle steun van familie en vrienden is het gelukt om ermee om te gaan. Verder heeft het voetbal me enorm geholpen om het een plekje te kunnen geven." Bij elke wedstrijd denkt Abraham nog aan zijn broer: "Als ik nu speel dan is het voor hem."

Meer speelminuten?

Tot nu toe moest Abraham het alleen nog maar met invalbeurten doen. Vorige week viel hij in voor de geblesseerde Strand Larsen. De Noor is niet op tijd fit voor het duel tegen Ajax. Zo zijn er ook nog een aantal twijfelgevallen in de selectie van Groningen, waardoor meer speelminuten lonken voor Abraham. Hij kan op meerdere plekken in het veld uit de voeten. Een vaste positie heeft het talent dan ook nog niet. "Het is een multifunctionele aanvaller, dus het is maar net waar een wedstrijd om vraagt", aldus Fledderus.

Of Abraham tegen Ajax al meer minuten gaat maken weet de technisch directeur niet. "Hij viel vorige wedstrijd goed in, scoorde een goal en was belangrijk. Het kan zijn dat de trainer hem opstelt. Het zou mooi zijn voor Paulos om tegen Ajax te spelen, al was het met publiek natuurlijk nog mooier geweest."

Doelstellingen

FC Groningen stelde voorafgaand aan het seizoen het doel om de play-offs te bereiken. "Daarnaast wilden we vijftig punten behalen en die hebben we nu met 42 al bijna. We doen er alles aan om die punten binnen te slepen en wie weet zit er nog meer in", aldus Fledderus.

Met Abraham zijn geen specifieke doelstellingen afgesproken. "We zijn blij dat we hem in de winterstop hebben gehaald. We hebben nu extra opties voorin en dit blijkt al broodnodig door de huidige blessures. We kunnen nu rustig opbouwen en hij kan acclimatiseren, zodat hij van de zomer gesetteld is en door kan groeien. Dus dat is hoe we het voor ons zien. Het blijft natuurlijk voetbal en je weet nooit hoe het loopt. We hopen dat hij de lijn van het afgelopen weekend door kan trekken, dat zou prachtig zijn."