<
>

Jeugdtrainers over Malen: "Scoorde uit alle hoeken en standen, alleen werkethiek kon beter"

Donyell Malen bewandelde een lang pad voordat hij in het eerste van PSV kwam te spelen. Van de jeugdvelden van VV Success tot de jeugdwedstrijden van Arsenal op London Colney, de reis was lang.

Sietzo IJzer was de eerste jeugdtrainer van Malen, bij amateurvereniging VV Success uit Hippolytushoef. "Donyell was 5 jaar toen hij hier voor het eerst kwam", zegt IJzer. "Hij stond aan de hand van zijn opa te kijken. We zeiden 'Kom er maar bij' en zo is hij spelenderwijs hier komen spelen. Als ik hem op tv zie dan denk ik aan de tijden dat hij hier als klein jongetje zat."

Via HVV Hollandia kwam Malen in de jeugd van Ajax terecht, waar hij speelde onder jeugdtrainer Brian Tevreden. "Voetballen hoefde ik hem niet meer te leren", zegt Tevreden. "Fantastisch schot, scoorde uit alle hoeken en standen. Alleen werkethiek kon nog wat beter. Dus daar hebben we best wat botsingen over gehad."

Moeilijke tijd bij Arsenal

Andries Jonker kreeg Malen binnen bij Arsenal toen hij daar hoofd opleidingen was. "Hij is binnengekomen en toen was door Mino Raiola bedongen dat hij mee mocht trainen bij het eerste", zegt Jonker. "Het was nog een jongetje van 16 jaar. Hij was niet topfit. Na een week kwam de mededeling van dit is het niet. Toen ging hij bij de Onder 23 spelen. Stond hij tegen twee jongens die al in de Premier League hadden gespeeld bij Swansea City en kwam hij amper aan de bal. Toen raakte hij zijn vertrouwen kwijt en heeft hij tegen zichzelf gezegd: 'Dit is het niet, ik moet wat anders doen'. Gelukkig kon hij toen bij PSV terecht."

Bij PSV kwam hij te werken onder leiding van hoofd opleidingen Pascal Jansen, tegenwoordig hoofdcoach van AZ. "Donyell is een hele rustige nederige jongen met specifieke kwaliteiten. Vanuit Jong PSV heeft hij zich enorm doorontwikkeld", zegt Jansen.

"Donyell is hier vlakbij geboren. Zijn opa en oma komen allemaal van Wieringen", vervolgt IJzer. "Je kun meteen zien bij jongens die komen voetballen of ze aanleg hebben of niet. Men zegt dat ik de ontdekker ben van Malen. Ik wil dat zelf niet zeggen, daar ben ik te bescheiden voor. Sommige jongens pik je er meteen uit. Ik kijk nog steeds de uitslagen van PSV. Als ik in het dorp loop dan wordt tegen me gezegd: Donyell deed dat weer goed."