<
>

De 2. Bundesliga is weer de spannendste competitie van Europa

Pro Shots

Met nog twaalf wedstrijden te gaan, kan er op het tweede niveau van Duitsland alles nog gebeuren. Aan kop staat op dit moment Hamburger SV, maar het gat met nummer vier Holstein Kiel is na maandag precies 0 punten.

Ook qua doelsaldo verschillen de nummer een, twee, drie en vier van de competitie bijna niks met elkaar. HSV staat na 22 wedstrijden op een doelsaldo van +20, nummer vier Kiel staat op +15. Tussen HSV en Kiel bungelen Greuther Fürth en VfL Bochum. Het heeft er alle schijn van dat dit de vier clubs zijn waarvan er twee zullen promoveren, eentje play-offs speelt en een buiten de pot pist.

Het is niet voor het eerst dat de spanning op het tweede niveau van Duitsland oploopt tot een kookpunt. Vorig seizoen waren er nog lang acht clubs in de race om promotie en was alleen Arminia Bielefeld met afstand de betere. In weinig andere competities ligt het niveau zo dicht bij elkaar als op het tweede niveau van onze Oosterburen.

HSV snakt naar Bundesliga

Voor HSV heeft promotie naar de Bundesliga de meeste noodzaak. De vierde club van Duitsland ploetert sinds de eerste degradatie uit de clubgeschiedenis in 2018 om terug te keren naar het hoogste niveau. Bij de club traint Rick van Drongelen inmiddels weer volop mee, maar hij heeft dit seizoen nog geen speelminuten gemaakt na zijn zware kruisbandblessure eind vorig seizoen. Die liep hij in de laatste wedstrijd van het seizoen op, nadat hij eerder een eigen doelpunt maakte tegen Sandhausen.

Een typerende wedstrijd voor Der Dino, dat vaak op het laatste moment mistast als het om promotie gaat. Dit seizoen maakt de ploeg van Daniel Thioune meer doelpunten dan de afgelopen jaren. Doelpunten die komen van Simon Terodde, die al drie keer topscorer van de 2. Bundesliga werd en ook dit seizoen de dans der doelpunten met voorsprong leidt. Toch was niet hij de belangrijkste aankoop afgelopen zomer, want dat was Sven Ulreich. De Duitse doelman doet dikwijls dienst door de doorslaggevende details te decreteren. Probleem van de club uit Hamburg was de afgelopen jaren de vele onnodige tegendoelpunten.

Greuther Fürth is onder Stefan Leitl hard op weg om voor het eerst sinds 2013 weer in de Bundesliga te spelen. Amerikaans international Julian Green, aanvoerder Branimir Hrgota en de jonge talentvolle linksback David Raum zijn de spelers waar je als fan voor van op de banken gaat staan. De ogen bij Bochum staan gericht op Robert Zulj. De Oostenrijkse spelmaker met Kroatische roots bepaalt alles in de ploeg en krijgt - mede door zijn tien goals en tien assists - dan ook de meeste ballen toegespeeld van de hele competitie.

Het sprookje van Holstein Kiel

Grootste verrassing dit seizoen blijft toch wel Holstein Kiel, vorig seizoen nog elfde in de 2. Bundesliga. Onder leiding van Ole Werner, met zijn 32 jaar een van de vele talentvolle trainers uit een generatie Duitse succescoaches, is Kiel misschien wel favoriet voor de titel. De ploeg van Werner schakelde in de DFB-Pokal Bayern uit na strafschoppen en het verhaal achter de club leest weg als een sprookje. De Hanzestad promoveerde in 2017 voor het eerst in 37 jaar weer naar het tweede niveau van Duitsland, nadat de ploeg steevast schommelde tussen de Regionalliga en de 3. Liga. Promotie naar het hoogste niveau zou een ultieme bekroning zijn van jarenlang gedegen beleid.

Wie er ook mag promoveren, het belooft een klassieke ontknoping te worden. En met nog 12 wedstrijden te gaan valt er nog genoeg spanning op te bouwen totdat het kookpunt is bereikt.

Holstein Kiel - Erzgebirge Aue zie je om 13.00 uur op ESPN 4