<
>

Stegeman en PEC werd nooit een goed huwelijk

Pro Shots

John Stegeman werd na de nederlaag van PEC Zwolle bij FC Emmen (3-2) op non-actief gezet. Het verschil met de eerste mogelijke degradatieplek is nog altijd tien punten, maar in Zwolle was het vertoonde spel en de daarbij mindere resultaten een doorn in het oog. Tussen Stegeman en PEC Zwolle leek het eigenlijk nooit een ware liefde te worden.

"Als kind kocht ik altijd een kaartje bij Go Ahead Eagles, reed ik mee met vrienden uit Epe. Je kunt maar van één club supporter zijn en voor mij was dat Go Ahead", luidt het persbericht in 2018, wanneer Stegeman wordt aangesteld als coach van Go Ahead Eagles. Bij 'zijn kluppie' haalt hij de finale van de play-offs, waarin in een krankzinnige wedstrijd met 5-4 wordt verloren van RKC Waalwijk.

Terwijl de coach zijn spelers troost vanwege het mislopen van promotie naar de Eredivisie, weet hij dat hij zelf wel promoveert naar het hoogste niveau van Nederland. Een dag na de bewuste wedstrijd tegen RKC volgt om 13:00 een persbericht van de aartsrivaal: 'John Stegeman nieuwe trainer PEC Zwolle'. Een gevoelige overstap, die als zeer pijnlijk wordt ontvangen bij de achterban van de club waar hij als kind een kaartje van kocht.

Filosofie PEC

In Zwolle is de Epenaar de opvolger van Jaap Stam, die PEC Zwolle in een half jaar naar de dertiende plaats in de Eredivisie heeft geloodst. "Zijn aanstelling past bij de filosofie van onze club en John is wat ons betreft een hoofdtrainer die past in het rijtje Art Langeler, Ron Jans, John van ’t Schip en Jaap Stam”, zegt Gerard Nijkamp, dan technisch directeur bij de Zwollenaren, die een transfersom betaalt om het nog een jaar durende contract van Stegeman in Deventer af te kopen.

Toch lukt het Stegeman niet om de verwachtingen in Zwolle echt waar te maken. Wanneer de Eredivisie in maart 2020 door corona wordt afgebroken staat de ploeg op de vijftiende plaats, de laagste eindnotering sinds de terugkeer naar de Eredivisie in 2012.

Met alcohol op achter het stuur

Het absolute dieptepunt voor Stegeman is een gebeurtenis die in september 2019 naast het veld plaatsvindt. Na vijf wedstrijden in de Eredivisie, waarvan er drie worden verloren, wordt de coach tijdens een interlandbreak in de nacht aangehouden wanneer hij met zijn auto een lantaarnpaal heeft geraakt en naast de weg belandt. Bij de coach wordt drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed aangetroffen. Stegeman is vol spijt en wordt na een boete van PEC Zwolle toch weer in genade aangenomen.

In het nieuwe seizoen begint PEC Zwolle vol goede moed, maar het spel valt nog steeds vaak tegen. Stegeman rouleert een hoop wat mede komt door blessures of door rode kaarten van zijn ervaren spelers. Grootste probleem blijft dat wedstrijden niet in drie punten worden omgezet wanneer dat wel degelijk mogelijk is.

Echte hoogtepunten zijn er weinig te noemen. In de KNVB Beker overleeft de ploeg de tweede ronde niet en bij ploegen die hoger dan PEC staan, worden zelden punten gepakt. Twee keer winst tegen Vitesse, waarbij de 4-3 op 29 februari 2020 voor altijd in het geheugen zal blijven voor wie er toen bij was. Maar dat was het dan ook wel.

Punt per wedstrijd

In december wordt besloten dat PEC na het seizoen verder gaat onder een andere coach, maar het seizoen wel af wil maken met de huidige coach. Na de nederlaag tegen FC Emmen hebben de Blauwvingers 52 wedstrijden gespeeld onder leiding van Stegeman en daarin werden 52 punten binnengehaald.

Technisch manager Mike Willems reageerde op het besluit van het op non-actief stellen van Stegeman: "We vonden de wedstrijd tegen Emmen van dusdanig niveau dat we na de wedstrijd genoodzaakt waren om de wegen met John te scheiden. Ik vond het spel van de laatste weken heel matig en dat we in een neergaande spiraal zaten. We hadden nu het idee dat er geen lekker vibe meer in het team zat."

Stegeman zelf reageert kort met de woorden: "Ik respecteer de beslissing van de club en wens ze in Zwolle veel succes toe." Wie de eerste reacties op social media bekijkt, ziet dat weinig Zwolle-fans de trainer zullen missen. Een goed huwelijk is het uiteindelijk nooit geweest.