<
>

Waarom er bij N.E.C. - De Graafschap publiek welkom is

Als onderdeel van een proef van Fieldlab Evenementen is er zondag publiek welkom bij het duel tussen N.E.C. en De Graafschap. Zo'n 1.500 fans zijn welkom bij het Gelders onderonsje, waarin wordt gekeken naar hoe het publiek zich tijdens een duel gedraagt en verplaatst. Al zijn er wel een aantal voorwaarden.

"Sowieso moeten alle supporters een negatieve test kunnen overleggen", legt Luc ter Riele, manager supporterszaken van N.E.C., uit. "Tijdens de wedstrijd krijgen de supporters een tag, waardoor wordt gezien hoe fans zich tijdens een wedstrijd bewegen en hoe lang ze bij andere fans blijven staan."

Zitpatronen

"Ze moeten tien dagen kwetsbare personen proberen te vermijden", zegt Pieter Lubberts, programmamanager Fieldlab Evenementen, vervolgens. "Ook hebben ze de close app op hun telefoon, waardoor we in contact kunnen blijven met de deelnemers van de proef. Ze vullen na afloop ook een survey in en we houden de zitpatronen en de beweging bij van de fans."

Ter Riele: "Supporters worden opgedeeld in zes bubbels. De ene bubbel heeft de hele tijd een mondkapje op, de andere alleen als er wordt bewogen en een bubbel helemaal geen. Ook qua zitten en horeca verschilt elke bubbel."

Gecalculeerd risico

Lubberts: "We zijn op deze manier op zoek naar een gecalculeerd risico. We weten wat er met het virus gebeurt als fans op anderhalve meter afstand van elkaar blijven, maar moeten nu op zoek naar wat er wel kan."

Er zijn zo'n duizend fans die de proef aangaan. "Zo zie je ook dat wanneer er te veel voorwaarden zijn voor fans om naar een wedstrijd te komen, ze er vanaf zien", zegt Ter Riele. "Fans worden terughoudend, maar we zijn blij met de duizend fans die deze proef wel aangaan. Op deze manier kunnen we voor alle stadions in Nederland kijken wat er na verloop van tijd mogelijk is met fans in het stadion."