<
>

Impact lege stadions: thuisvoordeel Eredivisie verdampt

Bij N.E.C. - De Graafschap is er komende zondag voor het eerst in maanden weer publiek welkom in het stadion. Een mooi moment om te onderzoeken wat de afwezigheid van het publiek met het thuisvoordeel heeft gedaan de afgelopen tijd. Wat blijkt: vergeleken met de grote competities in Europa nam het thuisvoordeel in de Eredivisie het meeste af.

Dat spelen in een vol stadion andere koek is dan spelen in een leeg stadion weten ze in Emmen misschien wel het best. Trainer Dick Lukkien zei eind januari niet voor niets dat het slechte presteren van zijn ploeg honderd procent te maken heeft met de lege stadions. “Als je naar de laatste jaren kijkt, dan hadden wij echt een magnifieke samenwerking met het publiek. Daar zijn we de dupe van geworden. Je kunt het nooit zo zeggen, maar ik denk dat dat ons zeker punten heeft gekost.”

Natuurlijk zijn er ook altijd andere factoren te noemen waarom een club minder presteert, maar als je naar de cijfers kijkt lijkt Dick Lukkien absoluut een punt te hebben. Sinds de start van het seizoen 2019-20 pakte FC Emmen met publiek gemiddeld twee punten per thuisduel, zonder publiek is dat een schamele 0,22. Nergens is dat verschil zo groot, al is de afname bij Willem II en FC Twente ook aanzienlijk.

Eredivisiebreed pakten veertien van de achttien ploegen meer punten in thuisduels met publiek dan zonder. PSV, Vitesse, FC Groningen en RKC Waalwijk zijn juist beter gaan presteren zonder publiek. Bij die laatste drie is dat echter niet zo gek, aangezien die sowieso beter draaien ten opzichte van vorig seizoen.

Scheidsrechters geven minder kaarten
Over de hele linie genomen pakken Eredivisieclubs in thuisduels dus minder punten in een leeg stadion. Ook het winstpercentage van de thuisploegen laat een flinke daling zien, terwijl de uitploegen juist makkelijker winnen op vreemde bodem. Wat verder opvalt is dat scheidsrechters minder beïnvloedbaar lijken nu het publiek niet meer welkom is in de stadions. Toen er nog met publiek gespeeld werd gaven de leidsmannen gemiddeld 1,77 gele kaarten aan de uitploegen, daarna lag dat gemiddelde met 1,24 een stuk lager.

Als we een niveau lager kijken zien we dat het gemis van het thuispubliek minder groot is. Maar ook in de Keuken Kampioen Divisie pakken de thuisploegen minder punten (verschil van 0,2 punten per duel) en maken minder doelpunten (verschil van 0,14) dan voor de coronamaatregelen. In de eerste divisie geldt net als in de Eredivisie dat scheidsrechters in een leeg stadion beduidend minder gele kaarten uitdelen aan de bezoekende ploeg.

Liverpool en Dortmund snakken naar publiek

Ook over de grens zien de clubs het thuisvoordeel over het algemeen verdampen. In Engeland is Liverpool misschien wel het beste voorbeeld. Voor de corona-pandemie was Anfield een onneembare vesting, waarin de ploeg van Jurgen Klopp 68 wedstrijden op rij ongeslagen bleef in de Premier League. De laatste drie thuisduels van Liverpool gingen echter allemaal verloren.

Voorafgaand aan het verloren duel met Manchester City zei Klopp over zijn trouwe aanhang: “We weten hoeveel de supporters ons hielpen. Lang hebben we dat met resultaten kunnen verbloemen, maar de laatste weken kunnen we het niet meer negeren.”

Bij de oude club van Klopp, Borussia Dortmund, zullen ze inmiddels eveneens verlangen naar de terugkeer van ‘Die Gelbe Wand’. Waar Dortmund voor de coronastop van vorig seizoen nog ongeslagen was in thuisduels, verloren ze na de hervatting zonder publiek zes van de veertien thuisduels in de competitie. "We missen de Südtribüne. Als we onze fans achter ons hebben, helpt dat enorm,” zei technisch directeur Michael Zorc in januari na een gelijkspel in eigen huis tegen Mainz.

In La Liga en de Ligue 1 zien we een soortgelijke trend, maar nergens nam het thuisvoordeel zo sterk af als in de Eredivisie. Italië is hierbij de vreemde eend in de bijt. In de Serie A zijn de thuisploegen opvallend genoeg beter gaan presteren in lege stadions.