<
>

Lasse Schöne treedt met record in voetsporen van Abe Lenstra

Lasse Schöne luidde zijn debuut bij zijn oude liefde sc Heerenveen in met een doelpunt, waardoor hij de oudste scorende debutant ooit werd voor de club. De 34-jarige middenvelder neemt dit record over van Stijn Schaars, die ongeveer twee jaar jonger was toen hij het record op zijn naam kreeg.

Door dit nieuwe record heeft Heerenveen nu zelfs de oudste scorende debutant van alle huidige Eredivisie-clubs. Eerst was dit FC Utrecht met Alfons Groenendijk, maar hij was bij zijn doelpunt ongeveer een half jaar jonger dan dat Schöne nu is. Een paar andere bekende namen uit het rijtje scorende debutanten op leeftijd zijn Yuri Cornelisse (ADO), Jack de Gier (FC Twente), Roy Makaay (Feyenoord) en Anco Jansen (FC Emmen).

Abe Lenstra

Schöne is niet de oudste speler ooit die in Nederland bij zijn debuut een doelpunt maakte. Voor dit record moeten de geschiedenisboeken opengeslagen worden, want deze gebeurtenis dateert alweer van 1956.

Het record staat op naam van Heerenveen-icoon Abe Lenstra. De oud-voetballer wordt bij Heerenveen gezien als de allerbeste speler die de club ooit heeft gehad. Op de website van de Friezen staat zelfs: "Geen speler is groter dan de club, maar Abe Lenstra komt heel dicht in de buurt." Toch schreef Lenstra het record van de oudste scorende debutant niet bij Heerenveen op zijn naam. Hij scoorde namelijk op 35-jarige leeftijd twee keer bij zijn debuut voor SC Enschede.

Terug naar oude productie?

In Nederland staat Schöne bekend als een speler die regelmatig scoort en zijn ene treffer is vaak nog mooier dan de ander. Zijn goal tegen AZ verdiende geen schoonheidsprijs, maar de treffer zal hem goed doen. Bij Genoa scoorde de Deen slechts drie keer in 34 wedstrijden.

Bij al zijn voorgaande clubs in Nederland scoorde Schöne ongeveer eens in de vier wedstrijden: Ajax (64 goals in 286 wedstrijden), NEC (33 goals in 125 duels) en De Graafschap (11 goals in 44 wedstrijden).