<
>

Zegeloos Emmen stevent af op negatief record

Pro Shots

Dat het niet goed gaat met FC Emmen is een understatement. Zes punten na 22 wedstrijden en inmiddels bedraagt de achterstand op nummer zestien Willem II zeven punten. FC Emmen verloor afgelopen vrijdag in de laatste minuut van RKC Waalwijk. De ploeg uit Drenthe wist, mede door de nederlaag afgelopen vrijdag, geen van de eerste 22 duels van het Eredivisie-seizoen te winnen. Emmen is hiermee de vierde ploeg in de geschiedenis van de Eredivisie die dat overkomt. En dat is geen goed voorteken...

Helmond Sport (1983/84)

Helmond Sport kent in 1982 een fantastisch seizoen waarin het kampioen wordt van de Eerste Divisie. Het gaat daardoor, voor het eerst in de clubgeschiedenis, Eredivisie-voetbal spelen. Het jaar daarop (1982/83) wordt Helmond Sport vijftiende en ontloopt het ternauwernood degradatie. Het seizoen 1983/84 verloopt echter minder succesvol.

Helmond Sport - met 28-voudig international Wim Rijsbergen in de gelederen - begint het seizoen 1983/84 met een gelijkspel tegen Fortuna Sittard. Het team weet dan nog niet dat het ruim zes maanden moet wachten op de eerste overwinning van het seizoen. Na vier gelijke spelen en achttien nederlagen boeken de Brabanders op 26 februari hun eerste overwinning. In de 23ste wedstrijd van het seizoen wint Helmond met 5-3 van AZ’67.

De overwinning is echter niet genoeg om een grote ommekeer te bewerkstelligen. Uiteindelijk weet de ploeg slechts drie andere wedstrijden te winnen. Ondanks dat Helmond Sport het minste aantal wedstrijden wint van alle ploegen, wordt het niet laatste, maar zestiende. In die tijd betekende dat echter directe degradatie. Het is voor Helmond nog altijd het laatste jaar op het hoogste niveau van Nederland.

FC Dordrecht (1994/95)

FC Dordrecht begon het seizoen 1994/95 nog met twee knappe gelijke spelen tegen Feyenoord en FC Twente. Daarna verliep het seizoen echter rampzalig. De ploeg boekte uiteindelijk pas op 18 maart, zeven maanden na het begin van de competitie, een eerste overwinning. In de 25ste speelronde, werd met 3-1 gewonnen van Sparta.

Ook bij FC Dordrecht kwam deze overwinning te laat om nog iets aan het seizoen over te houden. De ploeg wist het seizoen in totaal vijf maal te winnen. De ploeg eindigde onderaan met een totaal van twintig punten. Hierdoor degradeerde de ploeg direct naar de Eerste Divisie. FC Dordrecht kwam in het seizoen 2014/15 nog eenmaal uit in de Eredivisie, maar eindigde toen ook op een laatste plaats.

RBC Roosendaal (2005/06)

De laatste die Emmen voor ging is RBC Roosendaal. Het seizoen 2005/06 staat in Roosendaal bekend als een inktzwart jaar. Het is in dit seizoen dat RBC 26 wedstrijden moet wachten op een overwinning. De ploeg verliest in dit jaar vrijwel alle wedstrijden. De ploeg staat na 22 speelronde, zonder overwinning en met vier gelijke spelen, stijf onderaan in de Eredivisie. De eerste overwinning wordt uiteindelijke geboekt op 24 februari. De ploeg wint met 2-0 van N.E.C.

Het is dat seizoen de enige wedstrijd die de ploeg wint. RBC Roosendaal wordt laatste met negen punten uit 34 wedstrijden, een negatief record in de Eredivisie. De club komt deze klap niet meer te boven. Na een aantal seizoenen in de Eerste Divisie, wordt de club uiteindelijk in 2011 failliet verklaard. Op dit moment heeft de club een doorstart gemaakt onder een nieuwe naam: RBC. De club begon in de vijfde klasse van de amateurs. Op dit moment heeft de club zich in een rap tempo omhoog gewerkt naar de tweede klasse. Misschien keert de club uit Roosendaal over een aantal jaren terug naar het betaalde voetbal.