<
>

Higler over afgekeurde goal Vitesse: "Ik twijfelde en heb zelf om een review gevraagd"

Vitesse won dinsdagavond met 0-1 op bezoek bij Excelsior en plaatste zich zo voor de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Heel makkelijk ging het niet voor de Arnhemmers, die zelf behoorlijk wat kansen misten én daarbij een doelpunt afgekeurd zagen worden door scheidsrechter Dennis Higler.

Armando Broja dacht in de tweede helft te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd, omdat geconstateerd werd dat de bal niet helemaal stil lag op het moment dat Riechedly Bazoer in de opbouw een vrije trap nam. Na afloop ontstond er ophef over dit moment. "Dit gebeurt zo vaak in de wedstrijd, dan moet je het elke keer affluiten", reageerde Bazoer bijvoorbeeld na afloop.

Eigen initiatief

Scheidsrechter Dennis Higler wilde na afloop niet voor de camera komen, maar geeft een dag later toch een reactie op de situatie. "Op het moment dat Bazoer de vrije trap snel nam, had ik mijn twijfels of de bal wel helemaal stil lag of niet. Ik liet doorspelen en Vitesse scoorde. Toen heb ik op eigen initiatief contact gezocht met de VAR om te vragen of de bal inderdaad wel stil lag. De VAR liet mij vervolgens de beelden zien, waardoor het voor mij duidelijk werd dat de bal nog rolde en ik het doelpunt daarom dus af moest keuren. Het is dus niet zo dat de VAR mij naar het scherm heeft geroepen om te kijken. In de protocollen staat ook dat een VAR dat voor dit soort momenten niet mag doen, maar een scheidsrechter mag altijd een review aanvragen."

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB, bevestigt dat de protocollen inderdaad goed zijn nageleefd.