<
>

Onana voor een jaar geschorst wegens dopingovertreding

Pro Shots

Het tuchtorgaan van de UEFA heeft Andre Onana een schorsing van twaalf maanden opgelegd vanwege de vaststelling van een dopingovertreding. Bij de Ajax-doelman werd na een out of competition-controle op 30 oktober vorig jaar het middel furosemide in zijn urine aangetroffen. De schorsing geldt met ingang van heden en geldt voor alle voetbalactiviteiten, zowel nationaal als internationaal. De club gaat in hoger beroep.

Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker. Daarvoor wilde hij een tabletje nemen. Onbewust slikte hij Lasimac, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg. Onana vergiste zich in het product, nam abusievelijk het medicijn van zijn vrouw, met uiteindelijk deze door de UEFA tegen de keeper getroffen maatregel tot gevolg.

Hoger beroep

Daarbij is door het tuchtorgaan van de voetbalbond uitgesproken dat hij niet de intentie heeft gehad om vals te spelen. De Europese voetbalbond vindt op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen. Onana en Ajax gaan tegen de uitspraak in hoger beroep bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).

Onana legde zijn positieve test een dag voor de gewonnen competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard (5-2) af. Drie dagen eerder had hij met Ajax in de Champions League met 2-2 gelijkgespeeld bij Atalanta.

Trainer Erik ten Hag beschikt met Maarten Stekelenburg over een ervaren reservekeeper. Hij kan ook een beroep doen op de jonge Kjell Scherpen. Ajax ontvangt zondag FC Utrecht in de Johan Cruijff Arena.