<
>

Brands: "Gravenberch is van de buitencategorie en gaat direct naar de absolute top"

Marcel Brands heeft in aanloop naar de wedstrijd tussen zijn voormalige clubs PSV en RKC zijn visie gegeven op de Eredivisie en de Premier League. De technisch directeur van Everton ziet Ajax-middenvelder Ryan Gravenberch als meest geschikte kandidaat om de overstap te maken naar de Premier League.

Absolute top

"Ik vind er één speler heel erg bovenuit steken: Ryan Gravenberch bij Ajax. Ik denk dat hij zoveel kwaliteiten heeft en zo'n fysiek heeft dat hij in elke competitie past. Dit is in mijn ogen een speler van de buitencategorie", aldus Brands.

De technisch directeur van Everton vreest dan ook dat Gravenberch voor zijn club niet meer haalbaar is. "Ik ben bang dat hij direct een keuze gaat maken voor de absolute top. Zoals bijvoorbeeld Frenkie de Jong dat heeft gedaan of destijds Memphis Depay van PSV naar Manchester United.

PSV-spelers Malen en Gakpo interessant voor de Premier League?

Marcel Brands werkte in Nederland voor RKC, AZ en PSV. "Volgens mij heeft PSV nu veel aanvallende kwaliteiten, de verdediging wordt ook steeds stabieler, maar alleen op het middenveld is het nog een beetje zoeken."

Op de vraag of PSV-aanvallers Donyell Malen of Cody Gakpo interessant zouden zijn voor Everton of de Premier League antwoordde de technisch directeur in algemene zin. "Je kijkt natuurlijk altijd naar de topclubs in Nederland of er spelers bovenuit steken die interessant kunnen gaan worden voor de Premier League."

"Maar ik denk dat Donyell wel een speler is die absoluut kan slagen in de Premier League. Maar het is heel belangrijk dat als je de stap naar Engeland maakt, dat die club bij je past en ze een manier van voetballen hebben die bij jouw stijl past. Dat is denk ik het allerbelangrijkste voor Donyell."

Everton

Niet elke Nederlandse speler bleek echter geschikt voor de Premier League. Davy Klaassen redde het bij Everton niet. "Toen ik bij Everton kwam, was daarna nog Davy Klaassen. Ik herinnerde me hem als absolute top. Wij zagen hem bij PSV als een hele goede speler die je meteen in je team zou willen hebben, maar hij had het in Engeland heel erg moelijk."

"Ik denk dat het ook te maken heeft met wat voor type speler je bent. De Nederlandse spelers hebben over het algemeen een goed technisch en tactisch vermogen, maar fysiek zijn we iets minder. Dat is wel iets belangrijks wat je dient te ontwikkelen om je staande te houden in de Premier League."

Brands heeft zelf een aflopend contract, maar is met Everton in gesprek over contractverlenging. "Engeland is een mooi land om te werken. Ik heb er bijna 3 jaar opzitten en het kan zijn dat ik er nog een aantal jaren aan vastknoop."