<
>

Cijfers waar aanvallers jaloers op zijn: Magistrale Max goud waard voor PSV

Philipp Max Pro Shots

Philipp Max is niet meer weg te denken uit de basis van Roger Schmidt. Met name in aanvallend opzicht is het aandeel van de vleugelverdediger van PSV aanzienlijk. Het Duitse renpaard is in de Eredivisie hard op weg om de meest waardevolle verdediger deze eeuw te worden.

Menig aanvaller in de Eredivisie zal jaloers zijn op de cijfers van Max in de eerste seizoenshelft. Afgelopen weekend maakte de 27-jarige PSV'er tegen Sparta alweer zijn vijfde doelpunt van het seizoen (waarvan twee uit strafschoppen). Opgeteld bij zijn vijf assists is Max nu al direct betrokken bij tien doelpunten en daarmee schaart hij zich in een mooi rijtje.

Met nog zeventien wedstrijden te gaan is hij nu al één van de meest waardevolle verdedigers van deze eeuw, zo blijkt uit cijfers van OPTA. Hij heeft Angelino, Denzel Dumfries, Caner Cavlan en Rick Karsdorp inmiddels geëvenaard en moet alleen Jetro Willems nog voor zich dulden. Zijn voorganger bij PSV was in het seizoen 2014-15 direct betrokken bij vijftien doelpunten.

Paul Verhaegh speelde bij FC Augsburg samen met Max en heeft nog regelmatig goed contact met hem. De huidige assistent van FC Den Bosch geniet van de ontwikkeling van zijn oud-ploeggenoot en verbaast zich niet dat Max zich sinds zijn komst zo goed manifesteert. "Het is een sympathieke en open jongen, die makkelijk in de groep kan integreren. Binnen ons elftal had hij destijds ook al snel zijn draai gevonden. Ook bij ons was hij in aanvallend opzicht heel belangrijk en dat zie je nu ook bij PSV terug."

"Ik had wel verwacht dat hij het bij PSV goed zou doen. Voor mij was toen ze hem haalden al duidelijk dat ze gewoon een goede en stabiele speler hadden aangetrokken, die vooral aanvallend enorm van waarde is. Als je ziet hoeveel de backs van PSV betrokken zijn bij doelpunten, dat is een enorm wapen. Dat kan Philipp heel goed, maar Dumfries ook aan de andere kant."

Max speelt op papier in de laatste linie van PSV, maar ook als we de rest van zijn statistieken bekijken lijkt hij in de praktijk meer op een aanvaller. De Duitser creëerde van alle PSV’ers de meeste kansen voor zijn medespelers dit seizoen. Als we het Eredivisiebreed trekken kan hij zich op dat gebied meten met smaakmakers als Dusan Tadic, Oussama Tannane en Steven Berghuis. Ook als het gaat om geslaagde voorzetten doet de linksback mee in de top van de Eredivisie. Alleen Dusan Tadic (20) gaf meer succesvolle voorzetten dan Max (19, net als Antony).

In aanvallend opzicht steekt Max er dus met kop en schouders bovenuit. Maar als we kijken naar zijn defensieve kwaliteiten kan hij nog progressie boeken. Dat was goed te zien in de topper tegen Ajax, waar hij het erg moeilijk had om Antony in bedwang te houden. Van alle PSV’ers werd dit seizoen alleen Pablo Rosario (22) vaker voorbijgedribbeld dan Max (20).

Als Max de stap wil maken naar de absolute top zou hij zich dus vooral op defensief gebied nog moeten ontwikkelen, ziet ook Verhaegh. "Verdedigend gezien staat hij zijn mannetje en komt hij nooit heel erg in de problemen. Maar ik denk wel dat hij daar nog wat stapjes moet maken. Waar zijn plafond ligt vind ik moeilijk te bepalen. Ik was verbaasd over zijn stap naar PSV, omdat je niet vaak ziet dat een speler van de Bundesliga naar de Eredivisie vertrekt. Maar als je zijn statistieken bekijkt dan zullen ook clubs in andere competities in hem geïnteressseerd zijn."