<
>

Mathijs Swaneveld leeft de Amerikaanse droom en mag hopen op de MLS

Eigen foto

Mathijs Swaneveld gaat een spannende donderdagavond tegemoet. De 22-jarige doelman is namelijk genomineerd voor de MLS Superdraft 2021. De keeper uit Schoonhoven is daarmee de eerste Nederlander ooit die genomineerd is voor de draft om in de MLS te komen.

Swaneveld speelde zes jaar in de jeugd van Sparta Rotterdam en trainde daar een paar keer mee met het eerste. Tot een doorbraak kwam het niet, waarna hij bij de amateurs van Jodan Boys in de hoofdklasse ging spelen. In januari 2018 vertrok Swaneveld naar Amerika, waar hij terecht kwam via KingsTalent: een bedrijf uit het Brabantse Gemert dat beurzen regelt voor studentensporters. Swaneveld ging spelen bij Virginia Tech gelegen in Blackburg, Virginia. In Amerika staat Virginia Tech bekend als een van de beste universiteiten voor sporters.

Op college-niveau is het mogelijk om drie jaar te spelen. Dit seizoen is daarom het laatste jaar van Swaneveld, maar de Nederlander krijgt een unieke kans. Hij is namelijk genomineerd voor de MLS Superdraft 2021, die op 21 januari om 20:00 plaatsvindt. De draft bestaat sinds het jaar 2000. In de Superdraft kunnen ploegen uit de MLS collegespelers kiezen voor hun ploeg, zoals dat in de NBA en NFL ook gebruikelijk is.

Spelers als Freddy Adu zijn hier bijvoorbeeld gedraft. Swaneveld’s voorganger bij Virginia Tech was Ben Lundgaard en die werd in de draft van 2018 gekozen door een MLS-team (toen Columbus Crew, nu spelend bij Atalanta United). Sowieso is er een aardige kans dat Swaneveld wordt geselecteerd. Virginia Tech speelt in de ACC Conference en in de draft van vorig jaar werden 16 van de 76 spelers gekozen uit zijn conference.

De 60 andere spelers kwamen uit de 17 andere conferences dus dat geeft wel aan dat de ACC er goed op staat. Swaneveld is 1 van de 19 keepers op de lijst van spelers die deze draft gekozen kunnen worden. In totaliteit staan er 176 spelers op de lijst om gedraft te worden. Vorig jaar zijn er in totaal 10 keepers gedraft.