<
>

Demouge geheim achter fenomeen Giakoumakis: "Ik heb veel aan hem te danken"

Niemand had vooraf kunnen voorspellen dat de topscorer van de Eredivisie bij VVV-Venlo zou spelen. Georgios Giakoumakis is dé verrassing van het seizoen. En dat heeft hij naar eigen zeggen vooral te danken aan zijn spitsentrainer én vriend Frank Demouge.

Giakoumakis is met twintig doelpunten de trotse topscorer van de Eredivisie, met vier doelpunten sloeg hij woensdag toe tegen Vitesse. Voor het eerst sinds Bas Dost in 2011 kopte een speler drie doelpunten binnen in één wedstrijd. Het Griekse fenomeen is hard op weg om het stokoude clubrecord van Hans Sleven uit 1959 aan gort te schieten. Sleven maakte destijds 24 doelpunten voor VVV in de Eredivisie. Voordat Giakoumakis naar VVV vertrok was hij echter alles behalve een doelpuntenkanon. De Griek voelt zich thuis in Venlo. “Ik pas goed in het team en het aanvallende spel ligt mij goed. Ik vind het vertrouwen dat ik van het team krijg heel prettig.”

Klik met Demouge

Het is vaker gebleken dat de Eredivisie een Walhalla is voor spitsen die elders het net maar moeilijk wisten te vinden. Maar volgens Giakoumakis heeft zijn succes ook een andere reden: de uitstekende samenwerking met spitsentrainer Frank Demouge. “Ik heb veel aan hem te danken. We zijn goede vrienden en hij is heel goed in zijn werk. We werken samen heel hard op elke training. En zelfs na de trainingen praten we over hoe je je lichaam moet positioneren om te scoren. Ook op mentaal gebied.”

Demouge is oud-spits van onder andere N.E.C. en Willem II en traint sinds 2017 de aanvallers van VVV-Venlo. Volgens de bescheiden Demouge ligt het succes van Giakoumakis vooral aan de aanvaller zelf. De spitsentrainer legt uit hoe belangrijk het is voor een nieuwe speler om er gelijk te staan. “Als je in de eerste wedstrijden van het seizoen er drie maakt, dan ga je heel anders een seizoen in dan wanneer je een paar wedstrijden droog staat. Het is gewoon een goede spits, hij werk er hard voor. Maar dat hij er zoveel zou maken had niemand verwacht.”

“We hebben wel veel getraind op koppen, daar was hij wat wild in. We proberen veel wedstrijdsituaties te trainen. Dat betekent dat ik hem wel eens verdedig en aan hem hang. Dat hij ze dan zo fijn erin schiet is wel fijn.”

Machlas als grote voorbeeld
Giakoumakis heeft dus een goede aan Demouge, maar zijn grote inspiratiebron is oud-topscorer van de Eredivisie Nikos Machlas. “Hij komt net als ik uit Heraklion. Een spits van wereldklasse, die in Nederland geschiedenis heeft geschreven. Hij is een speler waar ik naar op kijk en die veel heeft bereikt. Je kunt veel inspiratie halen uit zijn manier van spelen als je topscorer wilt worden.”

Wie zoveel doelpunten maakt staat logischerwijs in de belangstelling van andere clubs. Demouge verwacht niet dat hij vertrekt, ‘dan moet een club wel een hele grote zak geld meenemen.’Giakoumakis sluit zich daarbij aan. De Griek heeft het naar zijn zin in Nederland, al zijn er wel twee dingen uit zijn thuisland die hij mist. “De zon. En de zee.”