<
>

De metamorfose van PSV: een jaar na de 0-4 tegen AZ

Pro Shots

Op 27 oktober 2019 leed PSV de grootste thuisnederlaag ooit tegen AZ. Onder leiding van toenmalig trainer Mark van Bommel verloren de Eindhovenaren, mede door een vroege rode kaart van Ryan Thomas, in eigen stadion met 0-4.

Iets meer dan een jaar later is de metamorfose van PSV compleet. Er staan vanavond tegen AZ waarschijnlijk nog slechts drie spelers aan de aftrap die de oorwassing in 2019 ondergingen. Een mooi moment om de twee elftallen naast elkaar te leggen.

Trainer: Van Bommel versus Schmidt

Na een nagenoeg perfecte competitiestart in zijn tweede jaar als hoofdtrainer moest Mark van Bommel tegen AZ zijn grootste competitienederlaag als trainer van PSV slikken. Een desastreuze periode met een serie nederlagen volgde, waarna Van Bommel het veld moest ruimen. Roger Schmidt werd aangesteld als definitieve opvolger voor het nieuwe seizoen en transformeerde het team in vele opzichten.

Klassespelers als Mario Götze en Philipp Max kwamen op voorspraak van Schmidt naar Eindhoven, wissels of uit vorm geraakte spelers leefden op, anderen moesten het veld ruimen. Per linie voerde hij zijn veranderingen door.

De 4-2-3-1-formatie van Van Bommel werd ingeruild voor een 4-2-2-2-opstelling. Schmidt introduceerde 'Vollgass-Fussball' bij PSV. De contouren van de speelwijze van de Duitser worden steeds beter zichtbaar en het fanatiek jagen op de bal begint zijn vruchten af te werpen. Vooral het aantal onderscheppingen is enorm gestegen ten opzichte van het PSV van vorig seizoen met Mark van Bommel en interim-trainer Ernest Faber aan het roer.

Keeper: Zoet versus Mvogo

PSV - AZ was de één-na-laatste Eredivisie-wedstrijd van Jeroen Zoet in het shirt van PSV. Zoet ging niet opzichtig in de fout bij één van de vier Alkmaarse goals, maar kon wel vier tegentreffers achter zijn naam bijschrijven. Tegen FC Utrecht had hij al drie keer moeten vissen en tegen Sparta, het duel na PSV - AZ, incasseerde Zoet twee tegengoals. Na Sparta volgde een zware nederlaag bij LASK (4-1) en was het tijdperk Zoet voorbij.

Van Bommel koos voor Lars Unnerstall, Schmidt drukte zijn stempel door beide doelmannen te passeren en Yvon Mvogo op huurbasis naar Eindhoven te halen. Een beter meevoetballende keeper die in zijn eerste twee competitieduels echter gruwelijk in de fout ging met de bal aan de voet.

De Zwitser herpakte zich na de twee blunders uitstekend en bewees zich zowel aan de bal als op de lijn als een waardevolle kracht voor PSV. Mvogo kreeg 13 tegengoals in 14 competitieduels, Zoet maakte in 2019 plaats na 14 tegentreffers in 11 Eredivisie-wedstrijden.

Verdediging: Dumfries - Baumgartl - Schwaab - Sadílek versus Dumfries - Teze - Boscagli - Max

Doelman Mvogo staat achter een nagenoeg compleet gerenoveerde achterhoede. Alleen aanvoerder Denzel Dumfries dendert nog als vanouds langs de rechterflank. Het weinig wendbare centrum Schwaab - Baumgartl, dat niet paste bij het pressievoetbal van Schmidt, is ingeruild voor het snelle centrale duo Boscagli - Teze.

De wendbare Teze, net als Boscagli bankzitter bij de 0-4 nederlaag tegen AZ, houdt Timo Baumgartl uit de basis. De Fransman Olivier Boscagli die afgelopen seizoen, deels als linksback, niet uit de verf kwam, is met zijn snelheid, felheid en passing van achteruit van waarde als centrale verdediger. Ronald de Boer ziet in het duo de toekomst van PSV, Kenneth Perez is nog niet honderd procent overtuigd van de verdedigende kwaliteiten van Boscagli.

De grootste slag hebben de Eindhovenaren geslagen op de linksbackpositie. Van Bommel verkoos de linksbenige middenvelder Michal Sadílek boven Boscagli en Toni Lato, Schmidt wist Philipp Max weg te kapen voor de neus van Bundesliga-clubs waardoor de linkerflank van PSV een enorme impuls kreeg.

Max is dit seizoen de speler die de meeste kansen weet te creëren. Net als Dumfries speelt hij een cruciale rol voor PSV.

Controlerende middenvelders: Rosario - Gutiérrez versus Rosario - Sangaré

Van Bommel zocht afgelopen seizoen lang naar het ideale duo voor de verdediging, maar Pablo Rosario, Ryan Thomas, Erick Gutiérrez en Jorrit Hendrix speelden allemaal geen sterk seizoen.

PSV loste een deel van het probleem op door de portemonnee te trekken voor Ibrahim Sangaré, maar Schmidt gaf ook de carrière van Pablo Rosario een nieuwe impuls. Een bewijs dat de metamorfose onder Schmidt niet alleen is ingezet met nieuwe spelers, maar ook in de vorm van spelers die er al waren.

Rosario floreerde onder Van Bommel, maar was ook beperkt in zijn bewegingsvrijheid en creativiteit, onder de nieuwe trainer komt de eenmalig international weer terug in zijn kracht als dynamische en passende middenvelder. Daarnaast is Sangaré de 'luxe' stofzuiger. De Ivoriaan heerst op het middenveld en kreeg veel lof van analist Arnold Bruggink na de topper.

Buitenspelers/aanvallende middenvelders: Doan - Bruma versus Götze (Ihattaren) - Gakpo

Donyell Malen ontbrak in 2019 bij PSV - AZ vanwege een enkelblessure, Cody Gakpo nam de spitspositie over waardoor er op de flanken ruimte was voor Ritsu Doan én Bruma. De Japanner en de Portugees kregen hun kansen in de voorbereiding op dit seizoen, maar mochten al snel op huurbasis hun heil elders zoeken.

Gakpo komt onder Schmidt grotendeels weer in actie als buitenspeler, aan de andere kant staat normaal gesproken Mario Götze. Voor Schmidt zijn de buitenspelers ook geen echte vleugelspelers, maar naar binnen spelende aanvallende middenvelders. Met superster Götze als belangrijkste exponent en Mohamed Ihattaren als luxe alternatief.

Het rendement van Götze (3 goals) en Gakpo (5 goals, waarvan 2 als spits) is veel beter dan dat van Doan en Bruma die vorig seizoen in totaal maar tot 5 Eredivisie-goals kwamen. Daarnaast is er door het grotendeels vrijhouden van de vleugels alle speelruimte voor de backs Dumfries en Max die van grote waarde zijn.

Aanvallende middenvelder/aanvallers: Thomas - Gakpo versus Zahavi - Malen

Ryan Thomas deed in 2019 minder dan 22 minuten mee aan PSV - AZ. De Nieuw-Zeelander die vorig seizoen soms werd gebruikt als een soort tweede spits, kreeg de rode kaart na een overtreding op Fredrik Midtsjø. Gakpo, eveneens geen pure spits, werd de enige frontsoldaat in het restant van het duel bij afwezigheid van Malen.

Onder Schmidt is de frontlinie met een weer fitte Malen en vertrouweling Eran Zahavi beter bezet met twee echte aanvallers. Malen was 7 keer trefzeker in 14 Eredivisie-duels onder Schmidt, onder leiding van Van Bommel schoot hij vorig seizoen 11 keer raak in 14 duels.

Ondanks de hevige concurrentie behield de weinig scorende Zahavi zijn basisplek in de Eredivisie. Tegen Ajax bleek waarom. Op aangeven van Donyell Malen rondde de Israeliër een perfecte aanval van PSV af.

Roger Schmidt doorstond de eerste echte test van het Eredivisie-seizoen met glans en nam een punt mee uit Amsterdam. Tegen AZ krijgt PSV een nieuwe kans om te laten zien dat de metamorfose geslaagd is.

PSV - AZ zie je woensdag om 18.45 uur LIVE op ESPN2