<
>

De cijfers achter de 5.000 Eredivisie-doelpunten van PSV

Eran Zahavi scoort de 1-0 tegen Ajax Pro Shots

Zondag schoot Eran Zahavi met zijn tweede competitietreffer PSV naar een nieuwe mijlpaal: 5.000 doelpunten in de Eredivisie. Een statistiek waar alleen tegenstander Ajax aan kan tippen, bijna vier jaar geleden schoot Ricardo Kishna tegen FC Twente de vijfduizendste Amsterdamse treffer binnen. Zahavi kreeg de eervolle vermelding 64 jaar, vier maanden en acht dagen na de allereerste Eindhovense competitietreffer van Coen Dillen op bezoek bij MVV Maastricht op 2 september 1956. Diezelfde Dillen zou nog een flinke bijdrage leveren aan deze enorme stapel goals, toch moet hij één naam boven zich dulden. Op een rijtje de belangrijkste cijfers achter deze mijlpaal.

De belangrijkste
Phillip Cocu speelde een sleutelrol achter vele doelpunten. Hij maakte de dieduizendste, was één van de trainers waaronder PSV het meeste scoorde en maakte misschien ook wel het belangrijkste doelpunt ooit. In het seizoen 2006/2007 had AZ het kampioenschap op de laatste speeldag voor het grijpen, maar de Alkmaarders verloren bij Excelsior. Ajax en PSV streden hierdoor op doelsaldo voor de titel. Dankzij het laatste doelpunt van aanvoerder Cocu in het duel met Vitesse (5-1) gingen de Eindhovenaren er met de titel vandoor.

De meeste
De speler die de grootste bijdrage leverde aan al die doelpunten, kan niemand anders zijn dan de topscorer aller tijden van de Eredivisie. Willy van der Kuijlen, inmiddels 74 jaar, staat op eenzame hoogte te wachten tot iemand zijn record van 308 competitietreffers komt verbreken. In totaal droegen exact 300 PSV'ers bij aan de mijlpaal. 77 tegenstanders maakten een eigen doelpunt.

PSV had 2167 wedstrijden nodig om tot dit punt te komen, wat neerkomt op een gemiddelde van 2.3 treffers per duel. In die wedstrijden kregen de Eindhovenaren 2275 doelpunten tegen, 599 minder dan de ploeg die de meeste goals tegen kreeg: Sparta Rotterdam.

De favoriete tegenstanders
In 65 seizoenen trof PSV alleen Ajax en Feyenoord elk jaar, maar toch moesten andere Nederlandse clubs het vaakst toegeven aan een Eindhovens tegendoelpunt. De keepers van NAC Breda moesten het vaakst vissen tegen PSV, 258 keer. Naast het favoriete Philips stadion (2905) scoorden de Eindhoveraren het liefst in de Galgenwaard (128) en het Koning Willem II-stadion (96).

De productiefste jaren
Het succesvolste jaar van PSV, waarin het de Europa Cup 1, de Eredivisie en de KNVB Beker won, leverde ook gelijk een recordaantal aan doelpunten op. In het seizoen 1987/1988 scoorde PSV onder leiding van topscorer Wim Kieft 117 maal. Het minst productieve seizoen stamt uit 1967/1968, waarin slechts 43 doelpunten vielen.

Toen Piet Giesen op 16 april 1962 scoorde tegen MVV Maastricht, werd hij met 17 jaar en 35 dagen de jongste doelpuntenmaker voor PSV. Naamgenoot Piet Fransen is de oudste speler die ooit een doelpunt maakte in Eindhovense dienst. Hij leefde 39 jaar en 311 dagen toen hij tegen NAC Breda scoorde op 6 september 1959.

Er droegen heel wat nationaliteiten bij aan de mijlpaal. Ondanks de legendarische Braziliaanse spitsen zijn de Nederlanders natuurlijk superieur in dit rijtje. Hallvar Thorensen maakte alle Noorse treffers.