<
>

Kogel door de kerk: Haller keert bij Ajax terug in Eredivisie

Pro Shots

Sébastien Haller is de nieuwe spits van Ajax. De 26-jarige Fransman komt voor een bedrag van 22,5 miljoen euro over van West Ham United en tekent in Amsterdam een contract voor 4,5 jaar. Haller keert zodoende terug in de Eredivisie, de competitie die hij in 2017 verliet.

Op twintigjarige leeftijd maakte de aanvaller de overstap van Ligue 2 naar de Eredivisie: van Auxerre naar FC Utrecht. De club uit de Domstad huurde Haller in eerste instantie van Auxerre. De openingsweken van de lange aanvaller bleven zonder doelpunten, maar op 15 februari 2015 was Haller écht los.

Utrecht-shirt

In de gedenkwaardige thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht (6-1) kreeg de Fransman in de slotfase een publiekswissel. In de voorgaande 83 minuten had Haller zijn klasse getoond aan de supporters in De Galgenwaard. Hij maakte die middag zijn eerste vier doelpunten in het shirt van FC Utrecht.

Ook onder de nieuwe trainer Erik ten Hag, die in de zomer van 2015 de hoofdtrainer werd van FC Utrecht, bleef Haller scoren. De aanvaller, inmiddels gecontracteerd door FC Utrecht, maakte naam en werd in verband gebracht met Ajax. Tot een transfer zou het op dat moment niet komen.

Europa League

Na het seizoen 2016/2017 kwam er wél een transfer. Niet naar Ajax, maar naar Eintracht Frankfurt. En ook in de Bundesliga was Haller succesvol, die in zestig competitieduels 24 doelpunten maakte. Bovendien bereikte hij met Eintracht Frankfurt de halve finale van de Europa League, waarin Chelsea in Londen net te sterk bleek.

Vijftig miljoen

De toekomst van de Fransman lag ook in Londen, maar dan bij West Ham United. In 2019 betaalden The Hammers maar liefst vijftig miljoen euro voor Haller. De oud-aanvaller van FC Utrecht kwam tot tien doelpunten in 48 Premier League-duels. Hoewel zijn cijfers in Engeland geen grote indruk maakten, was zijn laatste doelpunt in dienst van West Ham United bijzonder fraai. Op 16 december scoorde hij met een prachtige omhaal tegen Crystal Palace.

Nu mag Haller het weer in de vertrouwde Eredivisie laten zien. Terug in Nederland en terug bij trainer Erik ten Hag.